krenulo suđenje

Slučaj Uljanik: Brodogradilišta od optuženih potražuju 119 milijuna eura

18.12.2023 u 15:37

Bionic
Reading

Opunomoćenici Uljanik Brodogradilišta u stečaju postavili su na početku suđenja u slučaju Uljanik dva imovinsko-pravna zahtjeva za naknadu štete od ukupno 97 milijuna eura, dok je četiri imovinsko-pravna zahtjeva od 22 milijuna eura, koje će naknadno precizirati, postavilo brodogradilište 3. maj.

Suđenje u slučaju Uljanik počelo je u ponedjeljak, a nakon što su se optuženi izjasnili da nisu krivi i ne priznaju postavljene imovinsko-pravne zahtjeve za naknadu štete, nastavljeno je očitovanjem o dokaznim prijedlozima.

Tužitelji su istaknuli kako se optužnica, koju je podignulo Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, temelji na više od 400 dokaza, a uz dokaze se naznačuje za koja kaznena djela se predlaže njihovo izvođenje.

Branitelji prvooptuženoga Marinka Brgića ocijenili su da je optužnica konfuzna, zatražili neposredno ispitivanje pojedinih svjedoka, kao i da se svaki dokaz obrazloži, odnosno da se preciznije navede na koje se okolnosti svaki dokaz izvodi.

Predložili su i izvođenje kombiniranog financijsko-brodarsko-brodograđevnog vještačenja te da se u spis uvrsti vještačenje koje je izrađeno na zahtjev obrane, odnosno da se na temelju tog zatraži novo vještačenje.

Suđenje je nastavljeno očitovanjem obrane ostalih osumnjičenika.

Suđenje u slučaju Uljanik počelo je u ponedjeljak na Županijskom sudu u Rijeci, na osnovi optužnice koja je podignuta još 2020. godine, a optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci potvrdilo ju je lani u veljači.

  • +27
Početak suđenja optuženima u aferi Uljanik Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

Optuženi će svoje obrane iznositi na kraju postupka

Obiman spis ima više od 15 tisuća stranica, predloženo je više od 70 svjedoka, a prema sudskom rješenju, presuda bi trebala biti donesena do sredine 2025. Optuženici će svoje obrane, kako je rečeno, iznositi na kraju postupka, a za kaznena djela iz optužnice prijeti im kazna i do 12 godina zatvora.

Trinaest optuženika, uglavnom bivših čelnih ljudi Uljanika, optuženo je zbog gospodarskog kriminala kojim je počinjena šteta od oko 900 milijuna kuna (119 milijuna eura).

Optužnicom su obuhvaćeni prvookrivljeni bivši član uprave pulskog brodogradilišta Uljanika Marinko Brgić te još 11 bivših čelnika Uljanika i riječkog brodogradilišta 3. maja. Trinaestooptužena je tvrtka Uljanik plovidba iz Pule, koja je kasnije promijenila ime u Alpha Adriatic.

Prema optužnici, uz prvookrivljenog Brgića, drugookrivljeni je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, trećeokrivljeni bivši član uprave Uljanika Veljko Grbac, a četvrtookrivljeni bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Giani Rossanda.

Slijede bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor 3. maja Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan.

Sutkinja Županijskog suda u Rijeci Damira Delost je odredila nastavak rasprave od 8. do 12. siječnja te od 5. do 9. veljače iduće godine.