gradnja kompleksa žabica

Možemo! Rijeka protivi se prodaji gradskog zemljišta na Žabici, traži raspisivanje lokalnog referenduma

27.06.2022 u 15:25

Bionic
Reading

Platforma Možemo! Rijeka poziva riječke gradske vijećnike na potpisivanje zahtjeva za raspravom o lokalnom referendumu o prodaji gradskog zemljišta u središtu Rijeke za gradnju kompleksa Žabica

Kako je rečeno na konferenciji za novinstvo Možemo! u ponedjeljak, potrebno je prikupiti 11 potpisa vijećnika, kako bi raspisivanje referenduma ušlo u dnevni red sjednice Gradskog vijeća Rijeke.

Ana Marković iz te političke platforme je podsjetila da su Grad Rijeka i tvrtka Rijeka plus raspisali u svibnju natječaj za prodaju građevinske čestice od 14.810 četvornih metara namijenjene gradnji višenamjenskog Kompleksa Žabica s kolodvorom, garažom i komercijalnim sadržajima. Prispjela je jedna ponuda - tvrtka Best-in-Parking Razvoj iz Zagreba ponudila je 85,2 milijuna kuna.

'Protivimo se prodaji zemljišta uz tvrdnje gradskih vlasti da je to najbolje rješenje', rekla je. Gradonačelnik Marko Filipović je rekao da je to najjednostavnije i najbrže rješenje, tako je možda za njega, ali nije i za grad, rekla je. Marković je istaknula da nije dovoljno obrazloženo zbog čega se projekt ne može izvesti putem javno-privatnog partnerstva ili prava građenja.

Gradski vijećnik Možemo! Nebojša Zelič rekao je da je važno da se građani izjasne o ovom pitanju. 'Lokalni referendum je prilika i za edukaciju građana i širi razgovor o o ovoj temi. Odluka o prodaji zemljišta donijeta je vrlo naglo', rekao je.

Možemo! smatra da se složeni projekt kompleksa Žabica mogao podijeliti na sam kolodvor, garažu i ostale dijelove. Tako se kolodvor mogao graditi novcem iz europskih fondova, a garažu je mogla graditi i gradska tvrtka Rijeka Plus, navode članovi Možemo!.