bez želje za rješenjem

Možemo! traži ostavke u Županijskoj lučkoj upravi M. Lošinj

16.06.2022 u 18:04

Bionic
Reading

Iz stranke Možemo! u četvrtak su zatražili smjenu Upravnog vijeća i ravnatelja Županijske lučke uprave (ŽLU) Mali Lošinj Filipa Balije, tvrdeći da nisu pokazali želju za pronalaskom rješenja, niti su spremni priznati propuste pri planiranju projekta dogradnje luke Mrtvaške.

Iz riječkog Možemo! priopćenjem ističu da su pokušavali uvjeriti ŽLU Mali Lošinj da su problemi stanovnika Ilovika uzrokovani projektom luke Mrtvaške važni i da ih treba riješiti, ali to nije uspjelo te je na prosvjednike, kažu, upućen represivni aparat.

Podsjećaju da su poduprli zahtjeve otočana za prilagodbu visine dijelova nove rive, kako bi Ilovčani uz nju pristajali svojim brodicama, te zahtjev za omogućavanje brodskog linijskog prometa Ilovik–Mrtvaška tri puta dnevno tijekom radova, ali da su naišli na nerazumijevanje i otpor.

Tvrde da je "sada vidljivo da je ipak moguće sniziti visinu dijela rive na korisnih 1,20 metra", a smatraju da je moguće naći bolje rješenje i za povezivanje Ilovika i Mrtvaške - omogućavanjem pristajanja broda u postojeću luku dok traju radovi ili odgovarajućim brodskim prijevozom.

Za projekt dogradnje luke Mrtvaške osigurano je 80 milijuna kuna, a provodi ga ŽLU Mali Lošinj. Mještani Ilovika traže da im se i tijekom radova osigura, odnosno vrati brodska linija Ilovik – Mrtvaška, naglašavajući da je privremena linija Ilovik – Mali Lošinj puno dulja, nesigurnija i skuplja.

ŽLU Mali Lošinj u ponedjeljak je krenuo u uspostavu gradilišta u Mrtvaškoj i počelo premještanje parkiranih automobila, a u luku je stiglo nekoliko desetaka nezadovoljnih Ilovčana. Policija je zbog sumnje na protupravno ponašanje privela 11 osoba, dok su dvije žene radi pružanja liječničke pomoći prevezene u riječku bolnicu.

Prosvjed građana Ilovika i Lošinja zbog dogradnje luke Mrtvaška, svibanj 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Nakon incidenta ostavku osoba koje su vodile pregovore s Ilovčanima u vezi s lukom Mrtvaška zatražio je i nezavisni županijski vijećnik Leo Pavela.

Zbog provođenja nasilja nad Ilovčanima iz Akcije mladih su, pak, zatražili ostavke župana Zlatka Komadine, ministra Olega Butkovića, predsjednika Upravnog vijeća ŽLU Mali Lošinj Lorisa Raka i načelnika PU primorsko-goranske Tomislava Dizdara.