odgovor na prozivke

Možemo!: Protiv smo CGO Lučino razdolje jer se gradi na krškom području

18.01.2024 u 18:48

Bionic
Reading

Reagirajući na prozivke dubrovačko- neretvanskog HDZ-a, stranka Možemo istaknula je u priopćenju da su se protivili izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje jer se ono gradi na krškom području gdje ne postoji vodonepropusna podloga, što je rizik za okoliš

Dubrovačko-neretvanski HDZ prozvao je u četvrtak stranku Možemo! za populizam oko gospodarenja otpadom. Tamošnji župan Nikola Dobroslavić optužio je da je Možemo "neodgovoran i nekorektan", jer su se u njihovoj županiji borili protiv izgradnje CGO Lučino razdolje, dok istovremeno takav isti centar rade u Zagrebu. "Zagriženo su govorili protiv centra, a sada se u Zagrebu gradi takav centar. Zašto su sad u Zagrebu prosvijetljeni pa tvrde da je CGO dobar, što smo mi uvijek znali, a ovdje ga ruše?”, zapitao se Dobroslavić, a slične je poruke poslao i njegov stranački kolega Blaž Pezo.

No, iz Možemo! su podsjetili da su argumenti zbog kojih su se protivili CGO Lučino razdolje vezani uz lokaciju izgradnje, a ne sam projekt. “Luč je krški, vodopropusni teren, kod kojeg postoji golem rizik da eventualne procjedne vode ugroze budućnost marikulture u Malostonskom zaljevu, kao i brojne izvore pitke vode koji su povezani podzemnim vodenim tokovima”, istaknuli su u priopćenju.

Istaknuli su i da se CGO Lučino razdolje gradi na lokaciji za koju su prethodna trasiranja pokazala da je razdjelnica podzemnih voda, a markeri su se pojavili od uvale Budima u Slanome, preko Malostonskog zaljeva do izvora pitke vode u Dubrovačkom primorju i Hercegovini.

“Odgovornoj lokalnoj vlasti bi to bilo dosta da odustane od gradnje na toj lokaciji. Ali ne i HDZ-u”, istaknuli su iz Možemo te dodali da su svjedočanstva stanovnika mjesta Trnovice, kao i fotografije prolivene boje markera, bile podloga za opravdanu sumnju u trasiranje na osnovu kojeg je izabrana lokacija, te dobivene sve suglasnosti i dokumentacija za CGO u Dubrovačko- neretvanskoj županiji.

“To je bio temeljni argument, zbog kojeg članovi Možemo! i Srđ je Grad jasno u javnosti zastupaju stav da se na krškom području, gdje ne postoji vodonepropusna podloga ne smije graditi Centre za gospodarenje otpadom koji predviđaju odlaganje viška, makar i „inertiranog otpada”, istaknuli su u priopćenju.

Naveli su i da planirana lokacija zagrebačkog CGO u Resniku nije krška, nego vodonepropusna, kao i da se ta lokacija već 15 godina nalazi u Nacionalnom planu gospodarenja otpadom i prostornim planovima grada Zagreba.

Iz Možemo su još poručili da će CGO u Resniku, čija je studija izvodljivosti poslana na sjednicu Gradske skupštine, Zagrebu omogućiti da prema suvremenim standardima, bez ugroze za zdravlje i kvalitetu života stanovnika Resnika, prima i obrađuje miješani komunalni otpad, biootpad i suhe reciklate.