u Slavonskom Brodu

Koalicija zelene ljevice: Bez nove politike jurimo prema klimatskom kolapsu

22.04.2019 u 14:06

Bionic
Reading

Koalicija zelene ljevice koju čine Možemo! - politička platforma, Nova ljevica i ORaH je u ponedjeljak su u Slavonskom Brodu predstavili svoj program i kandidate za izbore za Europski parlament, a na konferenciji za novinare povdom Dana planeta Zemlje ocijenili su da se bez nove politike juri prema klimatskom kolapsu.

Nositelj liste Tomislav Tomašević (Možemo!-politička platforma) istaknuo je da je ponosan što je Brođanin Mladen Sudar, jedan od najistaknutijih boraca za čist zrak u Slavonskom Brodu, kandidat na njihovoj listi.

“Naša lista je jedina lista za europske izbore koja ima 12 ljudi koji se desetljećima bore za javni interes, u što spada i zaštita okoliša. Klimatske promjene su najveći ekološki, ali i socioekonomski problem današnjice i vidjeli smo i u Hrvatskoj da generacija srednjoškolaca zahtjeva hitnu akciju kako bismo te promjene ublažili i na njih se prilagodili", rekao je Tomašević.

Naglasio je da prema istraživanjima javnog mnijenja skoro 60 posto hrvatskih građana misli da Hrvatska čini premalo u borbi protiv klimatskih promjena, a čak 80 posto ih smatra da hrvatsko gospodarstvo treba usmjeriti prema zelenoj ekonomiji. Podsjetio je da smo i u Hrvatskoj svjedoci sve češćih klimatskih ekstrema: dugotrajnih suša i toplinskih valova koji sve više ugrožavaju poljoprivredu, a povećan je i rizik od katastrofalnih poplava.

U Europskom parlamentu koalicija s drugim eurozastupnicima borit će se za rješavanje klimatskih promjena jer “bez ograničavanja emisija stakleničkih plinova po stanovniku i potpune transformacije u proizvodnji i potrošnji hrane, energije i svih proizvoda idemo prema klimatskom kolapsu.”

Mladen Sudar (ORaH), podsjetio je da se već godinama bore za smanjenje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, čemu je uzrok rafinerija nafte u Bosanskom Brodu.

“Danas obilježavamo Dan planeta Zemlje i to u gradu koji je postao prepoznatljiv, nažalost, po problemu onečišćenog zraka. Ono što smo mi vidjeli jest da EU  nije napravila ništa po pitanju rješavanja tog problema i to je nešto na što želimo upozoriti. Mi na ovoj listi želimo svakako u budućnosti rješavati takvu vrstu problema, bilo da se on pojavi u Slavonskom Brodu ili bilo kojem drugom gradu. Ovo se pitanje mora rješavati preko Europskog parlamenta i Europske komisije, jer je i BiH u procesu pridruženja EU kao potencijalna kandidatkinja i zato treba ujednačiti ekološke standarde i osigurati investicije u tehnologiju koja će smanjiti prekogranično zagađenje. U Slavonskom Brodu treba iskoristiti europske fondove za prekogranični zeleni razvoj s Bosanskim Brodom i otvoriti zelena radna mjesta, umjesto da se mladi iseljavaju iz Slavonije trbuhom za kruhom”.