ISLAMSKI TERORIZAM

Mozak napada na Mumbai operirao po BiH

Mumbai nakon terorističkog napada

Mumbai nakon terorističkog napada

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Pakistanska vojska uhitila je terorista koji je bio glavni planer i organizator terorističkih napada u Mumbaiju. Riječ je o Zakiju-ul-Rehmanu Lakhvi, jednom od glavnih operativaca terorističke skupine Lashkar-e-Taiba (LeT)

MUTAFFARABAD - Preživjeli pakistanski terorist Ajman Amir Kasab, uhićen nakon napada u Mumbaiju, kazao je policiji da ga je uvježbala upravo Lakshar-e-Taiba (LeT) i da je Zaki-ul-Rehman Lakhvi odgovoran za ovaj napad.

Prema američkim izvorima koje prenosi The Times of India, Lakhvi je kao glavni operativac LeT-a organizirao i terorističke akcije u BiH, Čečeniji, Iraku i jugoistočnoj Aziji. O kojim je operacijama riječ, nije navedeno.

Lashkar-e-Taiba je teroristička skupina koja djeluje u indijskom dijelu Kašmira. Zabranjena je 2001. godine nakon napada na indijski parlament, što je gotovo izazvalo rat između Indije i Pakistana.

Vojska je u nedjelju napala teroristički kamp koji se nalazi izvan Mutaffarabada, glavnoga grada pakistanskog dijela Kašmira. Nakon napada na kamp nagađalo se o broju uhićenih, no pakistanska obavještajna služba odbila je dati podatke i imena uhićenih, kazavši samo da je privedeno 12 osoba.

To je ujedno prva akcija koju je poduzeo Pakistan nakon brojnih optužaba i zahtjeva za konkretne akcije, koje je posljednjih desetak dana opetovano upućivala Indija.

Nakon napada u Mumbaiju Pakistan je uporno odbijao svaku povezanost s tim napadima. Pakistan je također odbijao izručiti 20 terorista za koje je Indija tvrdila da su sudjelovali u napadu i da su nakon njega pobjegli u Pakistan.

Iako je pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari obećao da će surađivati s Indijom, zasad nije poznato hoće Lakhvi biti izručen. Indija i Pakistan nemaju sporazum o izručenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi