TRILATERALA U MOSTARU

Vučić s Grabar Kitarović i čelnicima BiH: Naši razgovori nikada nisu slatki i jednostavni

06.03.2018 u 12:00

Bionic
Reading

Trilateralni sastanak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH - Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Mostaru završio je izjavama za medije tijekom kojih su čelnici otkrili o čemu su razgovarali s obzirom da najavljenih tema nije bilo. Na tapeti je bio put Srbije i BiH prema EU, prometna, gospodarska i energetska suradnja, no i neka osjetljiva otvorena pitanja poput izmjene izbornog zakona u BiH

Dragan Čović zahvalio je na dolasku svojim kolegama iz Hrvatske i Srbije i dodao da su pričali o strategiji proširenja Europske unije.

'Gradimo ambijent u kojem će vlasti sve tri države biti sposobne riještiti probleme koje već dugo nismo u stanju riješiti', dodao je.

Bakir Izetbegović je kazao također da je u fokuisu strategija EU-a i da se počne rješavati problem vezan za sve zemlje: Iseljavanje mladih ljudi. Tu je i pomirenje i prestanak zapaljive retorike. 'Inzistirao sam na tome da počnu intenzivnije raditi komisije. Ne možete u dva sata riješti pitanja, možete napraviti listu pitanja. Imamo urgentan problem s Hrvatskom vezano za Pelješki most. Sa Srbijom smop ričali o infrastrukturi', kazao je.

Mladen Ivanić kazao je kako mu je drago što je sastanak održan nakon šest godina. 'Imamo puno stvari koje su zajedničke, infrastruktura, trgovina...Gradnja jedinstvenog tržišta je korisna svima', istaknuo je .

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović istaknula je kako je prošlo šest godina od posljednje trilaterale na predsjedničkoj razini. 'Uz otvorena pitanja dotaknuli smo se i područja suradnje koja mogu biti produktivna. U fokusu je bila strategije Europske komisije o Zapadnom Balkanu', kazala je predsjednica.

I ona je istaknula važnost gospodarske suradnje i energetskog povezivanja. 'Bilo je puno tema, depopulacija naših država je jedno od njih. U toj našoj zajedničkoj suradnji možemo učiniti puno kako bismo sačuvali opstanak sva tri naroda', kazala je.

  • +5
U Mostaru održan trilateralni sastanak između BiH, Hrvatske i Srbije Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Vučić je pak istaknuo da se u Mostaru uvijek dobro osjeća. 'Rekli su mi sigurno će novinari pitati što smo konkretno dogovorili. Baš me briga što će tko govoriti. Meni je najvažnije da imamo mir i stabilnost. Meni je bitno da se ljudi osjećaju sigurno i dobro. Naši razgovori sigurno nisu nikada slatki i jednostavni. Mi imamo puno problema', kazao je i progovorio je o prometno-infrastrukturnim projektima između Srbije i BiH.

Vučić se nada novom trilateralnom sastanku u Srbiji i kaže da će do tada ispuniti gotovo sve zahtjeve hrvatske manjine u Srbiji. Podsjetio je na nerješeno pitanje granice na Dunavu i dodao da će se to probati bilateralno riješiti kroz dvije godine, a ako do toga ne dođe, uslijediti će arbitraža.

Na novinarsko pitanje je li bilo riješi o promjeni izbornog zakona, Dragan Čović je kazao da to nije bila tema razgovora.  Izetbegović je kazao kako se on ne upušta u analizu tog pitanja koje smatra unutarnjim pitanjem BiH. Ivanić je kazao kako te ta tema jako opterećivati javnost u mjesecu koji dolazi i da je 'stanje puno teže nego što izgleda'.

Grabar Kitarović je dodala da u ime RH može ohrabriti članove Predsjedništva BiH da se što prije postigne dogovor i da se pokaže da su političke snage u BiH sposobne doći do rješenja. 'Hrvatska je kao potpisnica Daytonskog sporazuma dužna posebno pratiti procese u BiH... Ja ipak ističem Daytonsko načelo konstitutivnosti i jednakopravnosti svih triju naroda. Stoga mislim da treba pritupiti izmjeni izbornog zakona', kazala je hrvatska predsjednica.

Vučić je kazao da Srbija podržava Daytonski sporazum, konstitutivnost i jednakopravnost svih naroda i istovremeno postojanje dva entiteta u BiH.

Na pitanje

  • +4
Dragan Čović Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Sastanak se održava u uredu hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru. Nakon toga uslijedit će sastanak članova Predsjedništva BiH, Vučića i Kitarović sa ministrima vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom, Srbije Ivicom Dačićem i Hrvatske Marijom Pejčinović Burić.

Susret je planiran u 13.45 sati u hotelu Mepas u Mostaru, a obraćanje novinarima predviđeno je u 14.45.

Trilaterala se završava radnim ručkom u hotelu Mepas.

Prema dostupnim informacijama, Grabar Kitarović stigla je u Mostar u prijepodnevnim satima, dok se dolazak Vučića predviđao u 11.30. Unatoč tome, hrvatska predsjednica je s nekoliko minuta zakašnjenja, posljednja stigla na sastanak.

Na ovom sastanku trebao bi se postići napredak u poboljšanju susjedskih odnosa koji su u posljednje vrijeme narušeni.

Čović je uoči trilaterale za medije izjavio da je današnji sastanak nastavak prethodnih razgovora vođenih u Beogradu, a potom i u Zagrebu. Najavio je razgovore o iskušenjima koje stoje na putu zemljama jugoistočne Europe, posebice rješavanje međudržavnih pitanja koje uključuje i granične sporove, javja Hina.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, koji je dočekao šeficu hrvatske države, smatra ovaj sastanak vrlo važnim jer je trokut Srbije, BiH i Hrvatske najvažnija točka stabilnosti na Balkanu i jugoistočnoj Europi.

Dan ranije se s Čovićem, predsjedavajućim članom kolektivnog predsjedništva BiH, sastala hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i nakon razgovora izjavila da je ključ opstojnosti hrvatskog naroda u BiH izmjena izbornog zakona i mogućnost da sami biraju svoje predstavnike u tijelima vlasti. Podsjetila je da su sličnu poruku vlastima u Sarajevu nedavno uputili i visoki dužnosnici EU-a.

Do kraja godine bi se u BiH trebali održati izbori, ali za sada se ne nazire kompromis između većinskih bošnjačkih i hrvatskih stranaka oko izbornog zakona. Hrvatske stranke inzistiraju da hrvatske predstavnike u Domu naroda i Predsjedništvu BiH biraju hrvatski birači, čemu se bošnjačke stranke protive.

Na taj problem stalno upozorava hrvatska europarlamentarka Željana Zovko, vrsna poznavateljica prilika u BiH, koja upozorava da ta zemlja opet prolazi kroz jedan 'turbulentan' period.

'Sada je lopta u posjedu jednog većinskog naroda, bošnjačkog naroda koji treba shvatiti da je do njih da se to pitanje riješi', kazala je Zovko na posljednjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.