PRESICA NAKON VLADE

Most traži 'nekoliko dana' za stav o smjeni Barišića

12.01.2017 u 14:13

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić (Most) nije u četvrtak otkrio stav Mosta o 'sudbini' ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, kojeg je Odbor za etiku u znanosti optužio za plagiranje, a to je opravdao nedostatkom svih potrebnih informacija.

'Dobit ćete stav, samo nas pustite nekoliko dana', odgovorio je Ivan Kovačić novinarima nakon sjednice Vlade, upitan kakav je stav Mosta o ministru Barišiću, odnosno treba li on podnijeti ostavku nakon odluke o plagiranju. Kovačić tumači kako Most još nije razmatrao Barišićev slučaj te nema sve informacije da bi mogli donijeti stav. Ovo što znamo, znamo iz medija, dobit ćete stav, samo nas pustite nekoliko dana, rekao je Kovačić.

Inače, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju je 21. prosinca, povodom prijave četvorice znanstvenika koji su Barišića optužili za plagiranje više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora u jednom svojem članku, odlučio kako je ta prijava djelomično opravdana te utvrdio da je Barišić, ne navodeći izvore, preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera. Barišić je, pak, 'neosnovano naknadno' stavljanje te prijave na dnevni red spomenutog Odbora ocijenio neetičnom zloporabom toga tijela u svrhu političkih obračuna.

U Vladi bez komentara na optužbe protiv Lalovca za obiteljsko nasilje

U Vladi nisu željeli komentirati novinarski upit treba li bivši SDP-ov ministar financija, sada saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Boris Lalovac snositi političku odgovornost nakon što ga je supruga, od koje se razvodi, optužila za fizičko zlostavljanje.

'Ne mogu to komentirati, nemam informacije', kratko je novinarima izjavila potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Lalovca je supruga u televizijskoj emisiji optužila da ju je više puta tukao, čak i kad je išla na kemoterapiju, zbog čega ga je prijavila policiji. Lalovac je sve optužbe odbacio i nazvao ih 'potpunim neistinama'.