OSIJEK

Most preko Drave od danas most Franje Tuđmana

31.07.2009 u 15:48

Bionic
Reading

Most preko Drave kod Osijeka od danas nosi ime prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

Ploču s njegovim imenom danas su otkrili osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo. Most koji povezuje Slavoniju i Baranju izgrađen je 1962. godine, srušen je u Domovinskom ratu, a temeljni kamen za novi most postavio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman 1993. godine.

'Dr. Franjo Tuđman s izgradnjom toga mosta jasno je pokazao i 1993. godine, kada je Baranja kao i velik dio Hrvatske bila okupirana, da će Hrvatska biti cjelovita', rekao je osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo.

Most je izgrađen 1995. godine i danas, 14 godina nakon toga, prvi hrvatski predsjednik dobiva most koji nosi njegovo ime, rekao je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, dodajući da je most važna poveznica Slavonije i Baranje i 'na neki način simbolizira oslobođenje cijeloga teritorija Republike Hrvatske'.

Most je dobio ime prvoga hrvatskog predsjednika na prijedlog udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a odluku o tome donijelo je osječko Gradsko poglavarstvo krajem prošle godine.