REZANJE 6+6

Most predlaže ukidanje saborskih beneficija, HDZ i SDP bez stava

18.01.2016 u 14:53

Bionic
Reading

Most nezavisnih lista već na sljedećoj saborskoj sjednici u proceduru će uputiti izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, čime bi se ukinula odredba 6+6 koja zastupnicima omogućava da šest mjeseci nakon odlaska iz Sabora primaju punu, a potom šest mjeseci pola plaće

U priopćenju koje su poslali iz Mosta pojašnjavaju kako smatraju 'da nije u redu da netko nakon što je tek nekoliko sati bio saborski zastupnik zbog toga godinu dana prima novčana sredstva koja nisu zaslužena radom i zalaganjem'.

'Taj sustav stvoren je kako bi pogodovao pojedincima i strankama koje na taj način plaćaju vjernost njima, a ne ideji boljitka Hrvatske. Tijekom pregovora obje su se koalicije, Domoljubna i Hrvatska raste, složile s ovom Mostovom reformom te se nadamo da će je sve te stranke podržati i sada kada bude na dnevnom redu Sabora', stoji u priopćenju Mosta.

Novac koji će se na taj način uštedjeti, kažu u Mostu, neće spasiti hrvatsko gospodarstvo, ali važnija je poruka koja se time šalje.

'Zastupnici Hrvatskog sabora i političari naprosto se moraju solidarizirati s narodom koji živi sve teže. Ovaj potez smatramo moralnim činom i vjesnikom promjena', kažu u Mostu.

Da je prijedlog zakona već napisan, novinarima u Saboru potvrdio je i potpredsjednik Kluba zastupnika Mosta Ivan Kovačić. 'One beneficije koje zastupnici imaju nakon mandata - šest mjeseci na punu i šest mjeseci na pola plaće - smatramo da se trebaju ukinuti, a to se ustvari odnosi samo na nove zastupnike, ove u osmom sazivu Sabora. Nećemo ukidati nikakva stečena prava prijašnjim zastupnicima', kazao je Kovačić.

No, u Mostu su najavili izmjene Zakona o pravila zastupnika u Saboru, no ne i izmjene Zakona o pravima državnih dužnosnika, koji također spominje naknadu plaće po modelu 6+6. Jednako tako, po nekim tumačenjima, upitno je i bi li se ukidanje naknade plaće odnosile na zastupnike aktualnog osmog saziva, odnosno bi li takva izmjena prošla ukoliko bi netko postavio pitanje ustavnosti. Naime, podsjećamo, Ustavni sud je 2014. djelomično srušio izmjene zakona koje su govorile o ukidanju povlaštenih mirovina saborskih zastupnika i drugih dužnosnika.

'Zastupnik koji je dužnost obnašao prije stupanja na snagu ovoga Zakona, a nije ostvario pravo na mirovinu, ima pravo na zastupničku mirovinu prema propisima koji su važili u vrijeme kad je obnašao zastupničku dužnost, bez obzira na vrijeme podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na zastupničku mirovinu', tumačio je Ustavni sud. Jednako tako Ustavni sud je tada ukinuo retroaktivnost zakona u slučaju predsjednika RH. 'Čini se nespornim da je predsjednik kojemu je mandat u tijeku računao s predsjedničkom mirovinom kad je prihvaćao dužnost s obzirom da je to pravo bilo priznato', zaključio je tada Ustavni sud.

HDZ i SDP bez stava

Hoće li Domoljubna koalicija podržati ukidanje naknade plaće, zasad nije poznato. Naime, kada se tijekom pregovora spominjalo smanjivanje zastupničkih plaća, HSS-ov Branko Hrg je, podsjetimo, nazvao to populističkim potezom.

Ukidanje prava 6+6 predsjednik Sabora Željko Reiner danas nije želio komentirati. 'Mogu samo reći da takav prijedlog nije došao, a kad dođe, onda ćemo o njemu raspravljati', rekao je Reiner novinarima u Saboru.

Na pitanje bi li on bio voljan podržati takav prijedlog ukidanja 'pojedinih privilegija', Reiner je kazao: 'Ne znam što znače privilegije, koje privilegije, ali kažem, hajdemo raspravljati kad neki prijedlog postoji, a ne kad je netko nekom rekao što učiniti jednog dana.'Kad prijedlog dođe u Sabor, onda ćemo razgovarati o tome, kazao je predsjednik SDP-ovog kluba zastupnika Igor Dragovan.

'Sve skupa se to veže na mnogo više zakona. Kao što znate, postoji Zakon o sprečavanju sukoba interesa koji na neki način ograničava ljudima koji rade da bi našli novo radno mjesto. I očekujemo da prijedlozi dođu ne preko glasnogovornika, nego da se napravi prijedlog, stavi u proceduru i onda ćemo u parlamentu razgovarati o tome', kazao je Dragovan.

No raspravu o smanjenju beneficija Dragovan smatra bacanjem prašine u oči. Puno je važnije, dodaje, vidjeti u kojem će pravcu nastaviti nova Vlada.

'U ovom trenutku smatram da su puno važnije stvari koje smo od zastupnika Mosta slušali u kampanji, a to su reforme. Od tih reformi se odustalo, ostalo se samo na reformi zvanoj fotelja i mi u klubu SDP-a čekamo petak, čekamo novu Vladu, a to čekaju i hrvatski građani da vide kako će izgledati te reforme i što će uopće od onoga što je bilo izgovoreno u kampanji biti na programu. Bojim se da je pogubno ovo što je najavljeno za hrvatske građane, govoreći o npr. drugom mirovinskom stupu. Grozim se najava da će se ukinuti sva sredstva za nevladine udruge i da im se uzme novac. To Hrvatsku vraća daleko unazad', rekao je Dragovan.

Međutim, jedna od onih koji se već javno pohvalili da će iskoristiti mogućnost 6+6 je zastupnica SDP-a Biljana Gaća, a u Saboru sjedi kao trenutna zamjena za tehničkog ministra Predraga Matića.

Upitan je li moralno da ona 'uzme 6+6' za samo nekoliko dana mandata, Dragovan je kazao: 'Mislim da se neke stvari mogu mijenjati i one su se mogle mijenjati i sve ove godine. Vlada Zorana Milanovića je napravila vrlo važnu stvar, a to je da nema više povlaštenih saborskih mirovina. Podsjetit ću i da je vlada pokojnog Ivice Račana smanjila zastupničke plaće 40 posto 2000. godine. To su dvije konkretne stvari koje su napravile dvije socijaldemokratske vlade. Vidjet ćemo što će napraviti ova vlada.'