BOŽO PETROV

'Most nije u koaliciji s HDZ-om'

29.12.2015 u 18:17

Bionic
Reading

Čelnik Mosta, Božo Petrov na Facebooku je objavio dva teksta u kojima navodi kako mu je drago da je formiran Sabor, da je promjena imena Sabora posve nevažna i da Most nije u koaliciji s HDZ-om

U prvom od dva teksta Petrov navodi kako su prije nedavnih parlamentarnih izbora i u vrijeme potpisivanja izjave, svi su očekivali da će novi hrvatski premijer postati Zoran Milanović ili Tomislav Karamarko.

'Prijedlog MOST nezavisnih lista bio je da se inzistira na najstručnijim osobama, pa i onim nestranačkim te smo izborom Tihomir Oreškovića kao vrhunskog stručnjaka u tome uspjeli', kaže šef Mosta.

Navodi kako će kod skorog sastavljanja Vlade inzistirati da ona bude reformska i da se pritom potpiše Sporazum o reformskoj suradnji koji naprosto nije stranačka borba za fotelje.

Most nije jednostrano sklopio koaliciju ni sa kim, do zadnjeg tren tražili smo tripartitnu vladu koja nažalost nije prihvaćena niti prepoznata kao najbolje rješenje za Hrvatsku. Vladu, i to reformsku, sada sastavlja nestranački mandatar Tihomir Orešković, a ona neće biti temeljena na koaliciji Domoljubna koalicije i Mosta nezavisnih lista, već će njen temelj biti reformski plan i sporazum koji će jasno definirati u kojem roku te koje se promjene i reforme moraju ostvariti', piše Petrov.

U drugom tekstu, Petrov se osvrće na formiranje Sabora: 'Zadovoljni smo što je u Saboru sve prošlo u konstruktivnom tonu, unatoč nekim neugodnostima na koje smo već navikli. Podržali smo akademika Reinera kao kandidata Domoljubna koalicije i sada krećemo u proces formiranja Vlade na čijem je čelu gospodin Tihomir Orešković u čiju stručnost i iskustvo imamo puno povjerenje'.

Suradnja s Domoljubnom koalicijom, kaže, trajat će dok se reforme budu provodile i to prema unaprijed utvrđenom hodogramu.

'Osim što ćemo biti jamac provođenja najavljenih reformi radit ćemo na tome da spriječimo bilo kakve kriminalne i nečasne radnje kakvih je bilo posljednjih dvadeset godina tijekom vladavine dvaju velikih stranaka. Nećemo dopustiti da prilikom formiranja Vlade njezin dio budu ljudi sumnjive prošlosti ili oni pod istragama. Kako je u svakom procesu promjena najpoštenije krenuti od sebe, inzistirat ćemo na smanjenju saborskih plaća i privilegija zastupnika', piše Petrov.

Navodi kako zna da nije riječ o svotama koje su ključne u smanjenju javnog duga ali kaže: 'Smatramo to moralnim činom i vjesnikom promjena i reformi u Hrvatskoj.'

Zaključno, Petrov poručuje: 'Prijedlog promjena imena Sabora koje je predložio njegov predsjednik Reiner nije bio usuglašen s Mostom i smatramo ga posve nevažnim u kontekstu puno bitnijih reformi i poteza koji čekaju hrvatsku vladu'.