PREIMENOVANJE

Most na Korani u Karlovcu od danas Most Specijalne jedinice policije Grom

02.11.2021 u 16:39

Bionic
Reading

U Karlovcu je u utorak i službeno most na rijeci Korani proglašen Mostom Specijalne jedinice policije “Grom”, istaknuta je i ploča s imenom, a proglašenju novog imena i molitvi je uz pripadnika istoimene udruge nazočio i gradonačelnik Damir Mandić

Svećenik Duje Kurtović je u povodu Dušnog dana izmolio molitvu za poginule pripadnike Specijalne jedinice policije (SJP) "Grom" i sve poginule hrvatske branitelje tijekom obrane Hrvatske od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu.

Predsjednik Udruge SJP Grom Josip Slaćanin u svom obraćanju rekao je kako su svjesni koliko je bilo prijepora oko toga zašto baš Most Specijalne jedinice policije, jer, dodao je, s nama je i Mihajlo Hrastov, pripadnik jedinice, a koji je osuđen kao ratni zločinac. "Ali ponovit ćemo, mi se ne miješamo u odluke našeg sudstva, takve su kakve su, ali nećemo miješati ni njega i cijelu postrojbu, koja je imala častan i slavni ratni put, od prvog do zadnjeg dana Domovinskog rata", rekao je Slaćanin.

“Događaj na Koranskom mostu 1991. preusmjerio je tijek Domovinskog rata na karlovačkom području. U postrojbi je bilo puno časnih ljudi. Da se razumijemo i Hrastov je za nas heroj, a ne zločinac, međutim presuda je takva kakva je, i neki si daju za pravo da nas sve etiketiraju s njegovom presudom, kao da smo svi ratni zločinci. To je jednostavno neprihvatljivo”, naglasio je  predsjednik Udruge SJP Grom.

U izjavi za Hinu Slaćanin je istaknuo da je postrojba zaslužila ovu ploču kao prva borbena postrojba u Karlovačkoj županiji, kao i zbog “doprinosa u obrani Karlovca, ali i cijele Hrvatske, od krajnjega Juga do Slavonije". Podsjetio je na oslobađanje Voćina, Cavtata, u koji su, kazao je, ušli prvi, te nadalje oslobođenje Maslenice I Medačkog džepa, sve do doprinosa u vojno redarstvenim operacija Bljesak i Oluja.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić (HDZ) u izjavi za Hinu podsjetio je da je karlovačko Gradsko vijeće 21. rujna donijelo odluku o imenovanju mosta preko Korane  jer Specijalna jedinica policije 'Grom' "to zaslužuje".

“To je časna postrojba kroz koju je prošlo puno časnih ljudi. Mnogi su pripadnici te postrojbe dali život za obranu Karlovca i drugih dijelova Hrvatske i ovo imenovanje je priznanje njihovom cjelokupnom sudjelovanju u Domovinskom ratu”, rekao je Mandić.