postrojba s ratnim zločincem

Koranski most dobio ime po Gromovima, odluka izglasana u 3.45 ujutro. SDP-ovci napustili sjednicu, gradonačelnik branio odluku: 'U ratu se događaju i ružne stvari'

22.09.2021 u 10:27

Bionic
Reading

Sjednica karlovačkog Gradskog vijeća protegla se do dugo u noć, a jedna od najzanimljivijih tema bilo je imenovanje Koranskog mosta - Mostom Specijalne jedinice policije Grom, o čemu se glasalo u 3.34 ujutro

Gradsko vijeće usvojilo je prijedlog bivših specijalaca i Povjerenstva za gradska znakovlja, imenovanja i preimenovanja javnih prostora i objekata u Karlovcu. Za ovaj prijedlog glasalo je 13 vijećnika, četiri su bila protiv, bez suzdržanih, a ostalih nije bilo na sjednici s obzirom na to da su vijećnici SDP-a odlučili da neće sudjelovati u raspravi.

U toj stranci, kako piše Kaportal, smatrali su da ima puno važnijih tema u Karlovcu te da ova ne treba biti dominantna 26 godina nakon rata.

U raspravu se uključio i Alenko Ribić iz Domovinskog pokreta, i sam bivši pripadnik Gromova. Naime komentirao je kritike da most dobiva ime po jedinici u kojoj je bio i Mihajlo Hrastov, pravomoćno osuđen zbog ubijanja srpskih rezervista upravo na tom mostu.

'Jesmo li mi svi zločinci u toj postrojbi? Ako je jedan član postrojbe pravomoćno osuđen, stigmatizira li on sve članove postrojbe da su ratni zločinci?' kazao je Ribić te smatra da se čin Hrastova treba odvojiti od davanja počasti ratnoj jedinici.

HDZ-ov Tihomir Mamić rekao je da ga potez SDP-a podsjeća na izlazak SDP-ovaca iz Sabora kad se raspravljalo i odlučivalo o samostalnosti, odnosno odcjepljenju Hrvatske iz Jugoslavije. 'Kao hrvatski branitelj ću podržati ovaj prijedlog i ne znam zašto ova tema nakon 30 godina treba pobuđivati nekakve duhove i stavljati nas danas u poziciju da bismo se trebali osjećati nelagodno i ne znam što drugo. Možda je ova tema trebala biti napravljena prije 25 godina, ne vidim zašto je taj trenutak sporan baš danas, za prave i teške odluke nikad nije kasno i nijedno vrijeme nije loše. SJP je prva postrojba na ovim prostorima koja je stala da brani ovaj grad', rekao je Mamić.

  • +15
Zoran Milanović odlikovao pripadnike 2. gardijske brigade Gromovi Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Gradonačelnik Damir Mandić kazao je pak da je vrijeme da se zaključi priča o mostu. 'Otkako sam gradonačelnik, svaki kraj rujna je ovakav. Moj poziv, upućen i onima koji su ovaj trenutak doživjeli drukčije nego što mi doživljavamo, i dalje stoji. Kad kažem da idemo naprijed, smatram da i ti ljudi mogu misliti na svoj način, ali osobno mi je bilo jako važno da i pripadnici SJP Grom ni u jednom trenutku nisu stavljeni u kategoriju gospodara života - to je bio rat, u njemu se događaju i ružne stvari. Ovo imenovanje ne negira ništa, njime završavamo jedan formalni okvir odavanja počasti ljudima koji su poginuli, koji su dali vlastito zdravlje da mi danas zaista jesmo Karlovac. Ova odluka nije i ne može biti karakterizirana kao ljaga za Karlovac. Očekujem da će narednih dana biti prigode da otvoreno i mirno razgovaramo i sa svoje strane učinit ću da to tako i bude', zaključio je gradonačelnik Mandić.