KRAJ PRVE RUNDE

Most i dalje inzistira na 'reformskoj vladi s dvotrećinskom većinom'

26.11.2015 u 17:53

  • +6

Nastavljeni pregovori između koalicije Hrvatska raste i MOST-a

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Bionic
Reading

Isključivi gospodarski pojas zahtjev je kojeg je Most poput asa iz rukava izvukao netom uoči posljednjeg dana prve runde pregovora s koalicijom Hrvatska raste i Domoljubnom koalicijom. Upravo će to, uz izborni sustav i političku kulturu, biti jedna od tema današnjih pregovora koje će Most s dvije najveće koalicije odraditi uoči konzultacija s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović

17:15 Nešto malo prije 17 sati završio sastanak Nacionalnog vijeća Mosta. Iz prostorija platforme Most u Smičiklasovoj ulici izašli su Stipe Petrina, Ivan Lovrinović, Robert Podolnjak i Božo Petrov, no nisu htjeli davati izjave, nego su se uputili na konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

Novinarima se kratko obratio omiški gradonačlenik i novoizabrani zastupnik Ivan Kovačić, kazavši da je Most i dalje cijeli i da ih nitko od zastupnika nije napustio. 'I dalje stojimo pri svojim stavovima, bitne su nam reforme. Čekamo očitovanje SDP-a i HDZ-a, da ne ostane ovako načelno rekla-kazala. Stojimo i dalje pri reformskoj vladi. Ukoliko se obje stranke slažu sa svime ne vidim zašto je ne bi bilo.', rekao je Kovačić, poručivši da inzistira na reformskoj vladi kako bi imali sigurnu dvotrećinsku većinu u Saboru.

S obzirom da se u pregovorima nisu dotaknuli nekih tema poput zdravstva, socijale i branitelja, novinari su upitali do kada će pregovori trajati.

'Javljati će se te teme kroz vrijeme i daj bože da se što prije oformi vlada i da se krene u rad. A tijekom tog rada javit će se još neke stvari koje nijedna stranka nije imala u svom programu. Mislimo li da sve stranke u svojim programima imaju riješenja za svaki problem?', upitao je Kovačić. Doda0 je da pismene odgovore od SDP-a i HDZ-a očekuju do ponedeljka ili utorka.

13:27 U tijeku je sastanak Nacionalnog vijeća Mosta i Kluba zastupnika na kojem se Most treba dogovoriti oko stava na konzultacijama s predsjednicom, naime, kako je ranije najavio Podolnjak: 'Ne znamo koliko će nam predsjednica dati da nastavimo s razgovorima. Htjeli bismo vidjeti i razgovore o drugim važnim temama, naročito zdravstvu, socijalnoj skrbi, braniteljima - to su područja koja nismo stigli dotaknuti, a koja su važna'. Podolnjak je kazao kako Most od velikih koalicija očekuje da se pismeno očituju na njihove prijedloge. 'Onda ćemo točno vidjeti postotak sličnosti ili identičnosti u stavovima koji nakon usmenih razgovora može biti manji ili veći, može dojam biti kvalitetniji ili manje kvalitetan. Mi smo dali konkretne pismene prijedloge i očekujemo pismeno očitovanje', naglasio je. Na pitanje što će Most reći predsjednici na konzultacijama koje počinju poslijepodne odgovorio je da će o tome odlučiti Nacionalno vijeće i klub zastupnika.

Rast popularnosti Mosta u prvoj poslijeizbornoj anketi nije želio posebno komentirati. "Mi samo želimo ispuniti ono što smo obećali građanima. Ako u tome uspijemo, vjerujem da će građani to honorirati, ako ne uspijemo, onda neće. Dakle, sve što možemo je da ispunimo što je moguće više od onoga što smo obećali i to je jedino što je u ovom trenutku važno", rekao je Podolnjak.



13:17 
Nakon završene posljednje runde pregovora s Mostom uoči konzultacija na Pantovčaku, iz HDZ-a su kazali da podržavaju zahtjev za gospodarskim pojasom.

'Naš je stav da je njegovo proglašenje od interesa za RH i da se mi za to apsolutno zalažemo. Napominjem i da je predsjednička kandidatkinja naše stranke koja je danas predsjednica u svoje predizborno vrijeme se zalagala za proglašenje isključivog gospdarskog pojasa. Mi se kao stranka isto tako za to zalažemo i podsjećam da je Hrvatska 2003. donijela odluku o proglašenju ZERP-a, 2008. odluku o suspenziji ZERP-a na države članice EU. Isto tako 2013. je zastupnik HSP AS-a u Hrvatskom saboru krenuo s incijativom proglašenja isključivog gospodarskog pojasa i vlada Zorana Milanovića je to apsolutno odbila, nakon toga je gospođa Tomašić u EP postavila pitanje oko proglašenja isključivog gospodarkog pojasa i tu smo vidjeli da postoji pozitivan odgovor tadašnje europske povjerence da je Hrvtska u mogućnosti ići na takav korak ali da je pitanje ribarstva i zajedničkog ribarenja ono što moramo dogovarati sa članicama EU. Sve smo to danas spomenuli i evo još jednom naglašavam postigli smo visoki stupanj konsenzusa i složili smo se oko toga da ćemo odluku o isključivom gospodarskom pojasu podržati i jedni i drugi', rekao je nakon sastanka HDZ-ov Oleg Butković

Što se tiče izbornog sustava, složili su se da su potrebne promjene, ali nisu objasnili što bi one značile, već su kazali da podržavaju prijedloge Mosta.

Složili smo se o tome da treba reformirati izborno zakonodavstvo i mi ćemo sve odgovore na prijedloge Mosta vrlo brzo, već sutra dostaviti kolegama. I na tom planu se moraju izvršiti neke promjene, to građani hoće, jasno su poručili da treba promijeniti i izborni zakon, složili smo se i da treba unaprediti politički sustav, on mora biti transparentniji, demokratičniji i za naše građane atraktivniji i u potpunosti prihvatljiv da omogući sudjelovanje u najvećem mogućem nivou svih naših građana u političkom životu', rekao je HDZ-ov Miro Kovač.

U ime Mosta Robert Podolnjak još jednom je podsjetio za koje se reforme ta platforma zalaže kada je u pitanju politički i izborni sustav. Među njima je i smanjenje broja zastupnika, pa i zatupnika manjina i dijaspore. 'Naš stav je, želimo smanjenje Sabora i predlažemo značajno smanjenje na 111 zastupnika, to povlači i smanjenje drugih kategorija zastupnika, zastupnika nacionalnih manjina jer su oni zastupljeni s 8 zastupnika naprema sveukupno njih 151. Budući da su pitanja manjina riješena Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, rado bi vidjeli konsenzus u saboru da se ta pitanja kvalitetno riješe', rekao je Podolnjak.

Što se tiče dijaspore, Podolnjak kaže: 'Nema logike da je broj zastupnika dijaspore ograničen, a ukupan broj zastupnika varira. Pitanje dijaspore dominira više nego zaslužuje i ne možete provesti nijednu ustavnu promjenu, a da se to pitanje ne javlja kao važno za jednu stranu u pregovorima. Nemamo definitivni stav, ali bi htjeli javnu raspravu svih strana. Glasovanje građana u dijaspori nije dobro riješeno, razgovarali smo i o dopisnom glasovanju, mnoge države imaju dopisno glasovanje i ne vidimo opravdane razloge da to ne uvedemo.' Izvijestio je kako Most želi reformirati izborni sustav i referendumsko zakonodavstvo tako da se osigura jači utjecaj građana na političko odlučivanje, a očekuju i reformu lokalnih izbora te jačanje utjecaja preferencijskog glasovanja ili uvođenje kombiniranog izbornog sustava, u kojem bi se dio zastupnika birao neposredno.

S obzirom da je SDP-ov Arsen Bauk kazao da bi volio vidjeti konsenzus s HDZ-om oko izmjena izbornog sustava, novinari su pitali HDZ-ovog Miru Kovača je li i njegov a stranka spremna na to.

'Mi smo se dogovorili s kolegama iz Mosta da ćemo pokrenuti formiranje jedne široke platforme u Hrvatskoj u koju će biti uključeni političari, izabrani, ali i eksperti i ta bi platforma morala donijeti promjene na planu izbornog zakonodavstva, ali i unaprijeđenja političkom sustav. Mi smo apsolutno za konsenzus', rekao je Kovač.

12:11 Nakon pregovora sa SDP-om Most od 11 sati pregovara i s HDZ-om, a potom u 13 sati slijedi sastanak Nacionalnog vijeća Mosta.

12:03
Podolnjak je najavio kako će u 13 sati biti sastanak Nacionalnog vijeća Mosta i Kluba zastupnika na kojem će se Most dogovoriti i oko stava na konzultacijama s predsjednicom. 'Ne znamo koliko će nam predsjednica dati da nastavimo s razgovorima. Htjeli bi vidjeti i razgovore o drugim važnim temama, naročito zdravstvo, socijalna skrb, branitelji. To su područja koja nismo stigli dotaknuti , a koja su važna', rekao je Podolnjak.

Podolnjak je na pitanje novinara poručio da zasad u pregovorima niti jedna strana nije rekla 'apsolutno ne' niti na ijedan prijedlog Mosta. Što se tiče toga kome su nakon ovih pregovora bliži - SDP-u ili HDZ-u, Podolnjak kaže da čekaju pismene odgovore na njihova pitanja. 'Ako i jedni i drugi podržavaju gotovo sve isto, onda svi možemo zajedno sjesti u vladu i onda ta reformska vlada nije iluzija, nego stvarnost', rekao je Podolnjak.

11:59 Dvije strane dotaknule su se i Mostovog zahtjeva za proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa. Razmijenili smo mišljenja i mi smo objasnili neke međunarodne obveze i o tome ćemo dalje razgovarati, poručio je Bauk. Most nije do sada prešućivao pitsnje gospodarskog pojasa, nego ima puno tema i do sada se to nije stiglo spomenuti, poručio je Mostov Slaven Dobrović

'U razgovorima vezanim za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, vremena je bilo malo, ali čuli smo obrazloženja, odnosno isprike zašto Hrvatska nije proglasila punu primjenu ZERP-a na sve članice EU-a, kao što je to Italija proglasila za svoj dio Jadrana. Dobit ćemo i pismene odgovore pa će biti prilika da javnost vidi razloge za i protiv. Mislim da je sada premalo vremena za objašnjenje zašto to dosad nije proglašeno, vidjet ćemo pismena obrazloženja, pa će se javnost o tome pravovremeno i kvalitetno informirati', rekao je Dobrović.

11:49 Oko 11 sati završio je sastanak Mosta i koalicije Hrvatska raste u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu. Po završetku sastanka ministar uprave Arsen Bauk novinarima je kazao kako se razgovaralo o izbornom i političkom sustavu, te političkoj kulturi.

Javnosti je možda najzanimljivije ovo što se tiče izbornog sustava, naš stav je da sve ono što bi zadržalo dobre stvari postojećeg sustava, a to su proporcionalna zastupljenost u Saboru i omogućavanje ravnomjerene terirorijalne zastupljenosti kroz izborne jedinice, da je dobro da ostane, a o ostalim korekcijama smo spremni razgovarati. Želimo da u taj dio budu uključeni i predstavnici HDZ-a, odnosno da se pravila političkog sustava dogovaraju konsenzusom, koliko je to moguće', kazao je Bauk. Što se tiče proglašenja isključivog gospodarskog pojasa, kazao je kako su pregovarački timovi razmijenili mišljenja i međunarodne obveze Hrvatske. "O tome ćemo dalje razgovarati", dodao je.

Nešto detaljnije o programu Mosta koji je predstavljen na pregovorima progovorio je Mostov Robert Podolnjak

'Imali smo sadržajne razgovore o važnim temama, izborno i referendumsko zakonodavstvo i njihova promjena. Pitanje iz političkog sustava i političke kulture i na kraju pitanja vezana uz gospodarski pojas. Za nas su vrlo važne teme koje se odnose na izborno zakonodavstvo i referendumsko, prije svega ono što bi htjeli na prvoj radnoj sjednici Sabora, a to je smanjivanje zastupničkih prava, počev od plaće zastupnika i prava nakon isteka mandata. Želimo smanjiti broj zastupnika, smatramo da treba poslati važnu poruku da na svim razinama trebamo smanjiti broj političkih dužnosnika. Želimo refomirati izborni sustav i referendumsko zakonodavstvo na način da ojačamo utjecaj građana na političko odlučivanje i da građani više nego do sada biraju svoje zastupnike, lokalne dužnosnike, da idemo u smjeru ili jačanja preferencijalnog glasovanja ili da idemo u kombinirani sustav. Želimo reformirati i izborne jedinice i financiranje kampanje', pobrojao je Podolnjak.

Nijedna strana nije željela otkriti u čemu su se u razgovorima složili ili ne. 'Složili smo se da izborni sustav treba promjene', kratko je odgovorio Bauk, dok je Podolnjak ocjenu o kompatibilnosti ostavio za kasnije: 'Očekujemo pismeno očitovanje jer na kraju priče uvijek je važno kako se očituju pismeno i onda ćemo točno vidjeti postotak sličnosti u stavovima.'

10:59 S druge strane, šef HDZ-a Tomislav Karamarko novinarima ispred stranačke središnjice HDZ-a je potvrdio da će na današnjim pregovorima s Mostom podržati njihov zahtjev za proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa koji Most postavlja kao uvjet za podršku novoj vladi: 'Mi već tri godine o tome pričamo u stranci i to je bila i naša ideja s kojom smo htjeli ići nakon izbora'. Karamarko se stoga veseli današnjim pregovorima s Mostom kao i poslijepodnevnim konzultacijama s predsjednicom: 'Vjerujem da će uskoro doći do raspleta pozitivnog za nas'.

Ipak, dobro mu raspoloženje kvari tvrdnja da je sedam od osam manjinskih zastupnika potpisalo podršku Zoranu Milanoviću: 'To je mala obmana zbog koje će gospodin Milorad Pupovac morati objasniti kako se to radi da jedan čovjek potpisuje za tri osobe. I još jedna stvar koja mi se nije dopala u njegovoj izjavi - da su diskriminirane nacionalne manjine ako ne sudjeluju u kreaciji. Nacionalne manjine nisu stranka. To je klub od kojeg se očekuje da bude konstruktivan prije svega prema interesima svojih nacionalnih manjina'.

10:43
Koalicija Hrvatska raste na popodnevne konzultacije kod predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović ide sa 67 potpisa izabranih saborskih zastupnika, potvrdio je potpredsjednik tehničke Vlade Branko Grčić novinarima ispred Banskih dvora: 'Ono što ste pročitali u medijima je istina, u ovom trenutku imamo 67 potpisa. Iznenađenja su uvijek moguća, ali se ne događaju često'.

Upitan što očekuje od konzultacija na Pantovčaku ustvrdio je kako su one dio procesa koji ide dalje, a pregovori s Mostom teku: 'Vjerojatno ćemo danas finalizirati dio koji smo pregovarali u smislu naših stajališta po svim točkama po pojedinim područima, a nadopunit ćemo ih sa stajalištima vezanima uz današnje pregovore. Idemo prema Mostu s jasnom ponudom'.

Upitan je li provediv zahtjev Mosta za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu, Grčić je odgovorio kako ne zna točno o kakvim je zahtjevima riječ, te da će se zaključak o tome donijeti nakon što se obave pregovori. Na isto pitanje ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović odgovorio je da 'treba razmotriti sve što doprinosi poboljšanju stanja u okolišu i to podržati, ali i sagledati sve druge implikacije'.

10:30
Po završetku današnjih pregovora s HDZ-om, trebalo bi se sastati Nacionalno vijeće Mosta uoči konzultacija s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, doznaje tportal. Premda tema sastanka Nacionalnog vijeća nije poznata, pretpostavlja se da bi Mostaši mogli možda i naznačiti s kime kane provoditi reforme.

9:00
Izjave nisu htjeli davati ni pristigli pregovarači Mosta rekavši da će govoriti nakon sastanka, a osim ustavnog stručnjaka i profesora na zagrebačkom Pravnom fakultetu Roberta Podolnjaka, bivše PGS-ovke i neurologinje u KBC Rijeka Ines Strenja-Linić, sociologa Mirka Štifanića te nezavisnog vijećnika iz Omiša Ivana Barišića, s Mostašima je stigao i njihov kolega profesor na Zavodu za energetska postrojenja, energetiku i ekologiju na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Slaven Dobrović

8:47
Iza pola devet došli su prvi SDP-ovi pregovarači Peđa Grbin i Arsen Bauk te SDSS-ov Boris Milošević, no nisu davali izjave, a Branka Grčića nema jer danas je sjednica Vlade.

7:00 Kao i prethodnih dana, Most će se na pregovore prvo uputiti u SDP-ovu središnjicu na Iblerovom trgu, no ovaj put nešto ranije, odnosno u devet sati, dok su razgovori u HDZ-ovoj središnjici na Trgu žrtava fašizma predviđeni za 11 sati.

Teme pregovora će ovaj put biti, već ranije najavljeni, politički i izborni sustav koji je bio jedna od okosnica programa koji je Most predstavljao u kampanji. Razgovorima je ovaj put dodana i tema kulture te iznenadni zahtjev mosta za proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa.

O tome i o drugim reformama u ime Mosta pregovarat će ustavni stručnjak i profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Robert Podolnjak, bivša PGS-ovka i neurologinja u KBC Rijeka Ines Strenja-Linić, sociolog Mirko Štifanić te nezavisni vijećnik iz Omiša Ivan Barišić

U ime koalicije Hrvatska raste pregovarat će još uvijek aktualni potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ministar uprave Arsen Bauk, njegov pomoćnik u ministarstvu SDSS-ov Boris Milošević, SDP-ov zastupnik Peđa Grbin, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović te predstavnici IDS-a.

Što se pak tiče Domoljubne koalicije, na sastanku će biti bivši ministar uprave Davorin Mlakar, bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, bivši tajnik ministarstva financija Zvonko Šakić, dok će o gospodarskog pojasu pregovarati gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković, međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač i politologinja s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Tatjana Tomaić.

Najviše pozornosti zasigurno će privući pregovori o isključivom gospodarskom pojasu, koji je Most kao svoj zahtjev iznio tek u utorak navečer. Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa jedan je od najvažnijih uvjeta za podršku novoj vladi, objašnjavaju u Mostu. 'Nedopustivo je da Hrvatska još uvijek nije zaštitila svoj obalni pojas i time propustila očuvati svoja nacionalna bogatstva i dodatno obogatiti svoj državni proračun', kažu u Mostu.

Na njihov zahtjev na svom facebook-profilu prije dva dana reagirao je i Peđa Grbin. 'Dakle, isključivi gospodarski pojas. Zanimljivo kako su ga se tek sada sjetili... Vjerojatno zbog toga što ne znaju da proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa on postaje hrvatski pojas, ali i pojas Europske unije. Što znači da ga pod istim uvjetima, bez diskriminacije i razlike za, primjerice, ribarenje, koristi svaki državljanin ili poslovni subjekt iz svake države članice Europske unije. Primjerice, Italije ili Slovenije', napisao je Grbin.

Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Saboru je lani zatražio i zastupnik HSP AS-a Ivan Šimunović, no njegov prijedlog nikada nije raspravljen, a Vlada je predložila da ga se ne prihvati. U Vladi su pojasnili kako već postoji Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) koji se, tvrde u Vladi, značajno ne razlikuje u njegovom sadržaju u odnosu na isključivi gospodarski pojas, a jedan od razloga je i činjenica da su suverena prava istraživanja i iskorištavanja rudnog i drugog bogatstva morskog dna i podzemlja zaštićena u okviru epikontinentalnog pojasa.

Republika Hrvatska je prilikom pregovora o pristupanju EU pozvana nastaviti neprimjenu bilo kojeg aspekta ZERP-a u odnosu na države članice EU sve do postizanja sporazuma u EU duhu o ovom pitanju, pri čemu je izraženo i očekivanje da će se navedeno odnositi i na razdoblje do punog izvršenja arbitražne odluke na temelju Arbitražnog sporazuma između Republike Hrvatske i Slovenije (okončanje arbitražnog spora sa Slovenijom i izvršenje arbitražne odluke očekuje se tijekom 2014./15. godine), objasnili su tada u Vladi. Kao posljednji razlog svojega mišljenja Vlada navodi da su sva morska područja pod jurisdikcijom država članica EU-a koja se nalaze izvan njihovog teritorijalnog mora 'ribolovno more EU-a', pa je to postao i ZERP ulaskom Republike Hrvatske u EU, isto bi bilo slučaj i s isključivim gospodarskim pojasom.

No osim gospodarskog pojasa kao tema pregovora sutra će se naći i politički i izborni sustav. Već u predizbornom programu kao glavne probleme izbornog sustava detektirali su neinformiranost birača, upitan tajming i ispravnost nedavne odluke Ustavnog suda kojom su se poništile neke odredbe Zakona o izborima zastupnika u Sabor, glasovanje u inozemstvu koje, kako kažu u Mostu, pogoduje dobro organiziranim skupinama, nedovoljna prava birača u sustavu preferencijalnog glasovanja, sustav biranja i zastupljenosti nacionalnih manjina, otežano glasovanje za osobe s posebnim potrebama, te neravnomjernost izbornih jedinica.

U Mostu stoga predlažu model kombiniranog izbornog sustava u kojem bi se zastupnici birali djelomično u jednomandatnim izbornim jedinicama, a djelomično u regionalnim izbornim jedinicama preferencijalnim glasovanjem za kandidate na kandidacijskim listama.

Iako su u prvim nastupima spominjali brojku od 99 zastupnika, Most u programu predlaže da se broj zastupnika smanji na 110 (bez zastupnika manjina i dijaspore).

Što se tiče izbora zastupnika nacionalnih manjina, Most se zalaže za model po kojem bi se manjinske liste natjecale u općim izbornim jedinicama, ali ne bi morale prijeći izborni prag od pet posto, nego bi mandate osvojile ako na cijelom teritoriju Hrvatske dobiju glasova koliko je prosječno potrebno za osvajanje mandata na stranačkim listama.

Što se tiče dijaspore, treba se postići nacionačni konsenzus oko njihovog sudjelovanja birača u Saboru. 'S obzirom na to da do sada takav konsenzus nije bilo moguće postići, najbolji način da se to pitanje dugoročno riješi jest ustavni referendum u kojem bi građani donijeli konačnu i obvezujuću odluku o tome treba li i kako definirati zastupništvo dijaspore u Hrvatskom saboru. Trenutno stanje pogoduje organiziranim skupinama pri ostvarivanju biračkog prava u inozemstvu jer je glasovanje ograničeno samo na konzulate i veleposlanstva, a pritom velik dio birača ne može ostvariti svoja biračka prava. Dok se to pitanje ne riješi ustavnim referendumom, predlažemo uvođenje elektronskog i dopisnog glasovanja te otvaranje većeg broja birališta', smatraju u Mostu.