preko posrednika

Mossad u Katru pregovara o novom prekidu vatre u Gazi

02.12.2023 u 14:40

Bionic
Reading

Predstavnici izraelske obavještajne službe Mossad u subotu su u Dohi s katarskim posrednicima razgovarali o novom prekidu vatre u Gazi, izvijestio je izvor o posjetu.

S katarskim posrednicima izraelski obavještajci razmatrali su opcije oslobađanja novih kategorija izraelskih talaca, a ne samo žena i djece, te o novim parametrima za prekid vatre koji bi bili drukčiji od prethodnog koji je propao u petak.

Prekid vatre koji je počeo 24. studenoga omogućio je oslobađanje izraelskih žena i djece koja je Hamas uzeo za taoce 7. listopada u zamjenu za puštanje Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Prvotno dogovoreni četverodnevni prekid vatre bilo je dvaput produžen, a dvije strane međusobno se optužuju za neuspjeh postizanja trećeg produljenja.

Izrael je optužio Hamas da je odbio osloboditi sve žene koje je uzeo za taokinje kada je krenuo u divljački pohod na jug Izraela.

Palestinski dužnosnik kaže da je neuspjeh dogovora o produljenju nastao zbog pitanja izraelskih vojnikinja. 

Izrael je rekao da je Hamas prekršio uvjete sporazuma ispaljivanjem raketa prema njegovom teritoriju te je u petak nastavio svoju vojnu ofenzivu na Gazu nakon jednotjednog primirja.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas nakon što je militantna skupina napala južni Izrael 7. listopada, ubivši 1200 ljudi i uzevši 240 talaca, prema izraelskim podacima.

Više od 15.000 stanovnika Gaze ubijeno je tijekom izraelskog napada, kažu palestinski dužnosnici. 

Sirene su se nastavile oglašavati u južnim izraelskim zajednicama u blizini Gaze u petak poslijepodne.

Visoki član pokreta Hamas, Halil al-Haja, optužio je u petak Izrael za odbijanje nekoliko "inicijativa i prijedloga" za produljenje pauze u borbama u Gazi u intervjuu za televizijsku kuću Al Jazeera.

Al-Haja je tvrdio da su pregovori prekinuti iz niza razloga, uključujući i zato što je Izrael odbio primiti tijela "nekoliko" talaca za koje je Hamas rekao da su ubijeni u izraelskoj vojnoj kampanji u Gazi.