VIŠE OD 208.000 ZARAŽENIH

Moskva otvorila muzeje i ljetne terase uoči glasanja o Putinovim reformama

16.06.2020 u 11:57

Bionic
Reading

Stanovnici Moskve u utorak su dobili priliku nakon više od dva mjeseca ponovo ući u muzeje u tom gradu i vratiti se na ljetne terase jer se širenje zaraze koronavirusom u glavnom gradu Rusije usporava, iako se i dalje dnevno bilježi više od tisuću novih slučajeva zaraze.

Od utorka su muzeji, knjižnice i zoološki vrt u gradu s gotovo 13 milijuna stanovnika ponovo otvorili vrata posjetiteljima no uz ograničenje njihova broja. Stomatolozi su se također vratili na posao.

Vlasti su dopustile i nastavak sportskih natjecanja no uz ograničenje koje predviđa kako na tribinama može biti najviše 10 posto od predviđenog broja gledatelja.

Popuštanje mjera ograničenja uvedenih kao bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom u Moskvi je počelo prošlog tjedna. Stanovnicima je napokon dopušten izlazak iz njihovih domova te korištenje javnog prijevoza kao i vožnja gradom osobnim vozilima bez bilo kakvih ograničenja.

Kritičari ipak optužuju vlasti da su ograničenja ublažile prerano u svrhu stvaranja uvjeta za glasanje o reformama kojima bi se predsjedniku Vladimiru Putinu omogućilo da se još dva puta po isteku sadašnjeg mandata kandidira za istu poziciju.

Glasanje bi trebalo biti provedeno tijekom sedam dana i završiti se 1. srpnja no Kremlj odbija optužbe kritičara kako je popuštanje mjera ograničenja politički motivirano.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin kazao je u ponedjeljak kako je došlo vrijeme za popuštanje mjera jer pandemija postupno prestaje a pritisak na gradski zdravstveni sustav je smanjen.

U Moskvi je zabilježeno više od 208 tisuća slučajeva zaraze i više od 3300 umrlih od posljedica infekcije.

Vlasti su u utorak objavile kako je ukupni broj zaraženih koronavirusom u Rusiji veći od 545 tisuća dok je u cijeloj zemlji umrlo nešto više od 7200 osoba.