VEZE S VEZOM NEMAJU

Moskva niječe upletenost u veliki hakerski napad u Ukrajini

16.02.2022 u 13:43

Bionic
Reading

Kremlj je u srijedu zanijekao bilo kakvu umiješanost u hakerske napade koji su se dan ranije dogodili na više ukrajinskih službenih vojnih web stranica i dviju javnih banaka u jeku rusko-zapadne krize u vezi s Ukrajinom

"Rusija nema nikakve veze s bilo kakvim informatičkim napadima", rekao je novinarima glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, ocijenivši da se "moglo očekivati da će Ukrajina i dalje za sve optuživati Rusiju".

Ukrajinske vlasti su u utorak navečer izvijestile da su na meti hakera bile mrežne stranice ministarstva obrane i oružanih snaga te dviju banaka.

Vladin Centar za strateške komunikacije i za sigurno informiranje odmah je upro prstom u "agresora" - kako se obično naziva Rusiju - u priopćenju objavljenom na Facebooku.

Izgred se dogodio u trenutku kada su intenzivna diplomatska aktivnost i prijetnja sankcijama navele Rusiju, koju se sumnjiči da priprema invaziju na Ukrajinu, da povuče dio postrojba nagomilanih na granici s tom zemljom, službeno radi vojne vježbe.

Velik informatički napad na ukrajinsku stratešku infrastrukturu jedna je od mogućnosti koje se spominju kao uvod u klasičnu vojnu ofenzivu.

Ukrajina je u siječnju već bila na meti velikog hakerskog napada na mnoge vladine mrežne stranice. Vlasti su tada rekle da imaju dokaze o umiješanosti Rusije.