'KAKVA SRAMOTA'

Moskva dopustila Navaljnom da nastavi kampanju

23.08.2013 u 19:07

Bionic
Reading

Moskovsko izborno povjerenstvo ocijenilo je u petak da oporbeni čelnik Aleksej Navaljni može nastaviti predizbornu utrku za lokalne izbore raspisane za 8. rujna u Moskvi, pošto mu je dan ranije zaprijetila poništenjem kandidature zbog navodnog kršenja izbornih pravila

'Aleksej Navaljni mlad je kandidat, neiskusan i ovo je njegova prva kandidatura. Sigurni smo da će ubuduće voditi računa o svojim pogrješkama i neće dopustiti da članovi njegova izbornog stožera krše zakon', ističe povjerenstvo u priopćenju.

Glavni protivnik predsjednika Vladimira Putina odmah je reagirao na tu 'opomenu'. 'Moskovsko izborno povjerenstvo me opominje. Kakva sramota', podrugljivo je komentirao na Twitteru. U četvrtak je predsjednik moskovskog izbornog povjerenstva Valentin Gorbunov najavio da će to tijelo istražiti navodno kršenje izbornih pravila u kampanji oporbenog kandidata i eventualno poništiti njegovu kandidaturu.

Navaljni, koji je u kolovozu bio optužen zbog primanja financijske pomoći iz inozemstva za svoju kampanju - što je zabranjeno - izjavio je da je postupao potpuno legalno i da najava izbornog povjerenstva svjedoči kako vlast strahuje zbog porasta njegove popularnosti.

Po anketi instituta bliskog vlasti Vtsioma objavljenoj sredinom kolovoza, Navaljni na izborima osvaja drugo mjesto s 13 posto glasova birača, a gradonačelnik na odlasku Sergej Sobjanjin gotovo 67 posto.

Navaljni je 18. srpnja osuđen na petogodišnju zatvorsku kaznu zbog pronevjere novca u državnoj šumarskoj tvrtki, ali je pušten sutradan i ostat će na slobodi sve dok sud ne prouči njegovu žalbu. Sud nije objavio kada će to biti.