trovanje novičokom

Moskovski sud u četvrtak će razmotriti žalbu Navaljnog na pritvor

26.01.2021 u 14:34

Bionic
Reading

Moskovski okružni sud razmotrit će u četvrtak žalbu žestokog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog na 30-dnevi pritvor, rekla je u utorak ruskoj agenciji TASS njegova odvjetnica Olga Mihajlova, uoči novih oporbenih prosvjeda planiranih za ovaj vikend

Navaljnom je određen pritvor prošli tjedan u trajanju od 30 dana zbog navodnog kršenja uvjetnog puštanja na slobodu.

"Našu žalbu na pritvaranje Navaljnog na 30 dana razmotrit će Moskovski okružni sud 28. siječnja u 14 sati po moskovskom vremenu", izjavila je Mihajlova dodavši da je Navaljni tražio da nazoči tom ročištu.

Navaljni (44) je uhićen u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo 17. siječnja pošto se vratio iz Njemačke kamo je u kolovozu prebačen na liječenje nakon trovanja novičokom.

Optužen je da je prekršio uvjete uvjetnog puštanja na slobodu temeljem kazne izrečene 2014. zbog prijevare jer se nije javljao na kontrolu ruskim vlastima dva puta na mjesec kako je trebao.

U pritvoru je do 15. veljače. Prvih 14 dana mora provesti u karanteni zbog pandemije koronavirusa.

Sud će 2. veljače odlučiti treba li mu uvjetnu kaznu od tri i pol godine izrečenu zbog prijevare preinačiti u kaznu zatvora.

Istražitelji su prošli mjesec otvorili kaznenu istragu protiv Navaljnog zbog velike prijevare, tvrdeći da je 4,8 milijuna američkih dolara donacija svojoj organizaciji potrošio u osobne svrhe uključujući putovanja u inozemstvo, za što mu prijeti do deset godina zatvora.

Navaljni tvrdi da su svi slučajevi protiv njega politički motivirani.

Deseci tisuća ljudi sudjelovali su na prosvjedima u subotu na kojima se tražilo njegovo puštanje iz pritvora.