NEPOZNATA BOLEST

Moskovljani u strahu od 'zombi golubova'

Bionic
Reading

Rusku prijestolnicu sve više zabrinjava novonastala situacija sa golubovima. Naime, sve više golubova boluje od nepoznate bolesti koja uzrokuje letargiju, padanje glave i na kraju smrt ovih ptica. Zdravstveni radnici umiruju javnost, međutim stanovnici Moskve izrazili su zabrinutost zbog sve većeg broja umirućih ptica koje neki nazivaju 'zombi golubovima', prenosi Radio Slobodna Europa

Golubovi, ti najvjerniji urbani preživljavatelji, rijetko izazivaju suosjećanje kod ljudi. Međutim, proteklih tjedana su mnogi građani ruskog glavnog grada izrazili zabrinutost zbog sve većeg broja umirućih golubova na ulicama grada.

Ono što ih najviše uznemirava je način na koji se obično hrabre ptice sada ponašaju, kaže Moskovljanin Umid.

'Kada hodam do posla, obično vidim golubove kako trče i skaču uokolo. Međutim u zadnje vrijeme ne reagiraju ni na što. Kada im se netko približava oni obično odlete, ali sada samo mirno sjede i čak ni ne obrate pažnju na vas. Oni jednostavno nisu normalni. Vidio sam neke koji su se ponašali vrlo čudno i stalno se vrtjeli u krug', kaže on.

Stotine Moskovljana primijetile su promjenu i mnogi su na društvenim mrežama postavljali fotografije tzv. zombi golubova.

Jedan korisnik Twittera je rekao da im je obiteljski obrok prekinuo golub koji koji je sjedio na prozoru i odjednom izgubio ravnotežu i pao u kuhinju.

Veterinari i ornitolozi su potvrdili ovu neobičnu pojavu. Natalija Anisimova, veterinarka na specijaliziranoj moskovskoj klinici za ptice Zeleni papagaj, kaže da je pregledala desetke bolesnih golubova u proteklih nekoliko tjedana.

'Radi se o obilju raznih infekcija i svaki put se pojavi nešto novo - neka bakterijska infekcija, Newcastelska bolest, ornitoza ili salmoneloza. Infekcije se šire kontaktom između ptica ili putem prašine i kapljica u zraku', kaže Anisimova.

Ruska državna veterinarska služba Rosselkhoznadzor je u srijedu potvrdila da je kod bolesnih ptica otkrivena Newcastelska bolest, ali i salmoneloza.

U ljeti prepunoj Moskvi postoji bojazan da bi 'zombi golubovi' mogli predstavljati opasnost za zdravlje ljudi.

Neke ptičje infekcije poput ornitoze i Newcastelske bolesti, koja uzrokuje posrtanje golubova, vrćenje u krug i okretanje glave naopako, mogu se prenijeti na ljude iako rijetko i s ozbiljnim posljedicama.

Ruski glavni sanitarni stručnjaci, međutim, tvrde da nema razloga za uzbunu.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje