PREDATOR VS. PREDATOR

Morski pas u strahu od kita ubojice iskočio na obalu!

21.09.2015 u 10:40

Orka

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ingrid Visser iz Orca Research

Bionic
Reading

Novozelandska znanstvenica Ingrid Visser, biologinja koja se bavi zaštitom i spašavanjem orki, nedavno je sudjelovala u neuobičajenoj akciji – spašavala je morske pse koji su u bijegu od svojih jedinih ozbiljnih morskih neprijatelja spas potražili bacajući se iz vode na stijene

'Lov na morske pse specijalnost je novozelandskih orki, a tim iz Orca Researcha jučer je zabilježio najmanje pet uspješnih napada na šestošrkžne morske pse', napisala je na svojem Facebook profilu Visser komentirajući fotografije snimljene u vodama Bay of Islands.

'Jedan je uspio pobjeći uspevši se na stijene, dok se drugi nasukao tako da smo mu pomogli da se vrati u vodu nakon čega je odmah otplivao u suprotnom smjeru od orki. Jedan morski pas je potražio utočište na stražnjem dijelu naše barke, no odmah je doplivala orka da provjeri može li poslužiti za jelo. Morski pas se nije složio pa je širom razjapio ralje prema orki. Ona je pak uzvratila i potom zaplivala u dubinu i dalje od nas. Uz pomoć GoPro Hero 4 zabilježili smo nešto od naše akcije', opisala je Visser koja se pridružila ekspediciji japanskih stručnjaka i snimatelja.

Morski psi obično se smatraju vrhunskim morskim predatorima. No u vodama u kojima vladaju orke oni su tek na drugom mjestu.

Dr. Visser je za NZ Herald ispričala kako je u njoj, kada je vidjela morskog psa nasukanog na suhom, visoko na stijenama, proradio spasilački instinkt. Uhvatila je za rep dvometarsku ribu kako bi je vratila u vodu no ona je pokazala veliku savitljivost pa ju je pokušala ugristi. Akcija je na kraju uspjela, a Visser je po prvi put u životu, nakon spašavanja brojnih orki, u more vratila i jednog morskog psa.

Za vrijeme ekspedicije stručnjaci su imali prilike vidjeti kako orke love. Udarcima repa, poput karataša, omamljuju morske pse da bi ih potom prevrnuli na leđa i pojeli. Novozelandska biologinja kaže da vješte orke u ovo doba godine uobičajeno love raže i morske pse u vodama Northlanda.

Japanski tim radi na 74-minutnom obrazovnom dokumentarcu o moćnim orkama.

Kit ubojica ili orka najveći je član obitelji dupina. Izrazito su inteligentne i društvene životinje. Mužjaci narastu preko 9 m i teže oko 6 tona. Donji dio tijela im je bijel, a gornji crn s prugama iznad očiju. Love u malim skupinama i izvrsni su plivači. Postižu brzine preko 30 km/h, a napadaju dupine, pingvine, raže, morske pse, tuljane, pa čak i druge kitove. Svojim velikim zubima otkidaju komade mesa plijena koje proždiru bez žvakanja. U lovu na tuljane često izlaze u plićake pa čak i na obale. Ženke obično dožive 50 godina, no mogu čak i do 90. Mužjaci žive kraće, oko 45 godina.

Više informacija o orkama, njihovoj zaštiti i organizaciji Orca Research možete naći na ovom linku