MINISTAR KONTRA SVOJIH

Mornar bez kontrole: Popušta HOO-u i minira Zakon o sportu

14.05.2015 u 12:17

Bionic
Reading

'Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar otvoreno sabotira ideje SDP-a i HNS-a, stranaka koje su ga kao nestranačkog kandidata postavile na tu poziciju, a njegove veze sa sportskim lobijem tek treba otkriti', neslužbeni je komentar jednog od ministara frapiranog jučerašnjim otkrićem tportala da je Mornar protuzakonito i bez pokrića od veljače do travnja ove godine na račun Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) isplatio 25,49 milijuna kuna

Nitko od političara iz vladajuće garniture ne želi se javno izjasniti o skandaloznom potezu vlastitog ministra, no ono što ih je dodatno učvrstilo u uvjerenju da je Mornar neobično popustljiv prema vrhuški hrvatskog sporta jest njegovo ponašanje vezano uz hitne izmjene Zakona o sportu, koje se trenutno nalaze u saborskoj proceduri upravo na prijedlog SDP-a i HNS-a.

Zakon je naime predložen nakon inicijative udruge Naš Hajduk, a njime se između ostalog precizno regulira način izbora svih tijela sportskih saveza i uvodi obveza objave detaljnih financijskih izvještaja za sve sportske saveze, udruge i klubove. Na dnevni red Sabora uvršten je nakon što je zastupnik HNS-a Srđan Gjurković prikupio dovoljno potpisa za to, pa su ga kasnije prigrlili SDP i HNS te tako službeno označili kao vlastiti. Hitna procedura obrazložena je potrebom da se što brže uvede red u sport, a posebno u njegovo financiranje, pa je izvjesno da će se o tome glasovati do zaključenja ove sjednice Sabora.

Kako tportal doznaje, to bi se već i dogodilo da upravo Vedran Mornar i njegovo ministarstvo nisu opstruirali proces: najprije izdavanjem negativnog mišljenja u sklopu samog postupka, a potom i pokušajem da se izmjene opstruiraju tako da se umjesto hitnog postupka krene u redovni, odnosno da se donese sasvim novi Zakon o sportu. A za to, jasno je, do raspuštanja Sabora i raspisivanja parlamentarnih izbora ne bi bilo dovoljno vremena.

U ožujku ove godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta najprije je pripremilo negativno mišljenje o prijedlogu hitnih izmjena Zakona o sportu, no u neslužbenim razgovorima u Vladi Mornaru je dano do znanja da to ne prolazi, pa je mišljenje povučeno. Nekoliko tjedana kasnije iz Ministarstva sporta stiže dokument koji naši sugovornici opisuju kao 'ni pozitivan ni negativan', pa u Vladi na koncu odlučuju da Saboru neće uputiti nikakav dokument, odnosno nikakav stav. Pustili bi da o svemu samostalno odluče saborski zastupnici, no predsjednik Sabora Josip Leko tada odlučuje da prijedlog hitnih izmjena Zakona o sportu ne stavlja na raspravu sve dok ne dobije službeno očitovanje Vlade.

Ono bi se, kako tportal doznaje, konačno trebalo iskristalizirati do idućeg četvrtka.

U međuvremenu Vedran Mornar otvara drugu frontu, pa njegovo ministarstvo pokreće postupak izrade potpuno novog Zakona o sportu. Premda je dotad tvrdio da je novi zakon već bio spreman, istina je da je tek bila provedena javna rasprava o izmjeni dva praktično nebitna članka - pa je Vlada natjerala Mornara da ga povuče iz procedure. Izradu potpuno novog zakona Ministarstvo sporta pokrenulo je tek nakon što je bilo izvjesno da će inicijativa udruge Naš Hajduk uspjeti doći do glasovanja u Saboru.

Javna rasprava o ovom dokumentu upravo traje, a u njega je ugrađen velik dio zahtjeva koji se nalaze i u hitnim izmjenama, osim što se gotovo ni ne spominju sankcije za saveze, udruge, klubove i pojedince koji bi prekršili zakon. No osnovni smisao jest dugotrajnost procedure: računa se da bi do proteka dva saborska čitanja i izrade konačnog prijedloga ionako bili raspisani parlamentarni izbori, što znači da bi vrhuška Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog nogometnog saveza u mandatu Kukuriku koalicije ostala potpuno netaknuta.

Posljednjih mjeseci u ime Vedrana Mornara najčešće je istupao njegov zamjenik Roko Andričević te se otvoreno suprotstavio hitnim izmjenama Zakona o sportu i čak ih proglasio nezakonitima, no nakon intervencije vrha SDP-a i predsjednika Kluba zastupnika Igora Dragovana potpuno je zašutio.

Tportal je pokušao doći do komentara bivšeg ministra Željka Jovanovića, smijenjenog nakon što je u sportu i oko njega postupao potpuno suprotno Vedranu Mornaru, no on se nije odazivao. Bilo bi zanimljivo čuti i što Jovanović misli o radu Sportske inspekcije, tijela ustrojenog za otkrivanje i sankcioniranje brojnih nepravilnosti u sportu: ono naime nakon smjene na čelu Ministarstva sporta ne pokazuje ama baš nikakve znakove života.