MOTORI VRIJEDE DUPLO

MORH prodaje Mesićevu jahtu za 150.000 kuna

09.04.2009 u 09:34

Bionic
Reading

Motorna jahta HRM-a 'Jadranka', koja se koristila za protokolarne potrebe predsjednika Stjepana Mesića, prodaje se za 150 tisuća kuna

ZAGREB/SPLIT - Ministarstvo obrane odlučilo se na prodaju predsjedničke jahte zbog lošeg stanja trupa broda i derutnog interijera, piše Slobodna Dalmacija. Trup je oštećen pri nasukavanju jahte 2006. godine na pličini kod Betine, na Murteru, a jahta se trenutačno nalazi u splitskoj Lori.

Prema informacijama iz MORH-a, na Predsjednikovu brodu oštećeni su podvodni dio trupa ispod glavne strojarnice, vodonepropusne grede i krmeno zrcalo. Za dovođenje broda u ispravno stanje, prema procjenama iz MORH-a, potrebno je uložiti minimalno 5 milijuna kuna.

No 'Jadranka' ima dva američka motora 'Detroit Diesel', ukupne snage dvije tisuće konja, čija je trenutačna vrijednost oko 70 tisuća dolara. Dakle, MORH nudi predsjedničku jahtu za 150 tisuća kuna a koja ima, prema riječima dobro upućenih, pogonske strojeve minimalne vrijednosti 350 tisuća kuna, piše Slobodna.

'Prodaja spomenutog plovila bila je tri puta oglašavana u medijima te nije pristigla ni jedna jedina ponuda. Naknadno je pristigla svega jedna ponuda Udruge građana i ona se trenutačno razmatra', odgovor je Gorana Grošinića, glasnogovornika MORH-a, koji se nije izjasnio o stanju brodskih motora.

Izvor Slobodne Dalmacije iz Ureda predsjednika pojašnjava kako su motori, usprkos havariji, u dobrom stanju, bez puno radnih sati, te bi MORH morao voditi računa i o višoj zaradi.