PATRIA U HRVATSKOJ

MORH preplatio brodove 5 milijuna kuna?

30.04.2009 u 09:04

Bionic
Reading

Glavni inspektor finskog Nacionalnog ureda za istrage Kaj - Erik Bjorkqvist i dalje odbija kazati koje poslove tvrtke Patria u Hrvatskoj istražuje finska policija i otkad istraga traje

ZAGREB - Kako je Patria Hrvatskoj prodala 126 oklopnih vozila AMV 8x8 i dva ratna broda klase Helsinki, logično je zaključiti da su upravo to poslovi koje finski istražitelji istražuju. Jutarnji list iz hrvatske policije jučer nije dobio odgovor jesu li ih finske kolege tražile bilo kakve podatke.

Sumnje u moguće nepravilnosti oko finskog izvoza oružja u RH potaknula je priča o prodaji ratnih brodova, nedavno objavljena u vojnom časopisu 'Jane’s Navy International', koji je objavio cijenu brodova prodanih u sklopu poslova s Patriom. Prema službenoj izjavi dužnosnika finskog Ministarstva obrane, Hrvatska je brodove platila nešto više od četiri milijuna eura.

Hrvatska strana, točnije MORH, objavila je značajno veću cijenu. Zajedno s transportom, prema ugovoru koji je potpisao ministar Branko Vukelić, cijena je iznosila oko devet milijuna eura. Razlika između finske cijene i one koju je objavila hrvatska strana veća je od pet milijuna eura. Gdje je nastala ili nestala razlika u cijeni?

Izvori u MORH-u tvrde da je časopis objavio knjigovodstvenu vrijednost (?) plovila, i to u trenutku kada je brodove preuzimala tvrtka Patria. Brodovi, izgrađeni prije 35 godina, bili su u raspremi, bez naoružanja i opreme, zbrinuti na tzv. mrtvom vezu, piše Jutarnji list.

Napravljena je tehnička i financijska procjena dovođenja oba broda u plovno i borbeno stanje. Patria je potom oformila tim za opremanje broda i nakon analize Hrvatskoj je ponuđena potpuno nova razina opreme te rezervni dijelovi. Patria je tada od finske mornarice preuzela brodove i napravila potpuni remont, uključujući i pogonske motore.

Dogovorena je i obuka hrvatskih mornara. Uz brodove, u Hrvatsku je stigao i kontejner rezervnih dijelova, u što su uključeni i rezervni MTU motori. S ovom modernizacijom, dodatnom opremom i rezervnim dijelovima brodove bi se moglo koristiti još 15 do 20 godina, tvrde u Ratnoj mornarici. Mornari ne skrivaju oduševljenje novim brodovima koji će, kad dođe vrijeme za njihovo 'umirovljenje', imati gotovo 50 godina. To bi mogao biti i svojevrsni svjetski rekord.

Prema svemu sudeći, ispada da su Finci, za nešto više od četiri milijuna eura, potpuno obnovili brodove. Gdje je tu bila finska računica, pogotovo tvrtke Patria, teško je reći.

No ako je fokus finske istrage na prodaji 126 oklopnih vozila AMV 8x8 Hrvatskoj, naši sugovornici smatraju da bi hrvatska istraga mogla biti nastavak one u Sloveniji. Naime, finski istražitelji već više od godinu dana istražuju prodaju 137 Patrijinih oklopnih vozila Sloveniji, pod sumnjom da je na djelu korupcija.

Kako su u poslu s Hrvatskom i Slovenijom sudjelovale tri iste osobe, moguće je da su nakon istraživanja njihovog rada u Sloveniji istragu proširili i na posao u Hrvatskoj.

Riječ je o Jormi Wittakorpiu, bivšem predsjedniku uprave Patrie, zatim bivšem izvršnom potpredsjedniku Heikki Hulkkonenu, koji je potpisao ugovore u obje zemlje, i Reiju Niitynenenu koji je ispred Patrie bio zadužen za Sloveniju i Hrvatsku. Sva trojica su zbog istrage u Sloveniji neko vrijeme proveli u istražnom zatvoru.

MORH: Postupak nabave javan i transparentan

U Ministarstvu obrane tvrde da je cjelokupni postupak nabavke oklopnih vozila i brodova u Hrvatskoj vođen javno i transparentno, čemu su svjedočili i predstavnici medija. Tvrde da su zainteresirani da se istraga u Finskoj završi “te da naš partner tvrtka Patria raščisti probleme s kojima je, kako navode mediji, suočena.

MORH nema nikakvih službenih saznanja o tom slučaju niti nas je itko išta dosad o tome pitao, tvrde iz Ministarstva obrane reagirajući na najnovije vijesti o policijskoj istrazi nad poslovima Patrije u Hrvatskoj.