ORGANIZACIJSKE PERIPETIJE

MORH: Mimohod za Oluju debakl? Ni govora!

15.07.2015 u 19:21

Bionic
Reading

Hoće li se mimohod povodom 20 godina vojno-redarstvene operacije Oluja pretvoriti u debakl? Iako je ministar obrane Ante Kotromanović najavio će u njemu sudjelovati i američki vojnici, izgleda da od toga neće biti ništa, otkrio je Jutarnji list. Izvori tportala iz MORH-a također su potvrdili da će mimohod proći bez američkih vojnika, ali po svemu sudeći, i ostalih saveznika iz NATO-a, poput Njemačke i Velike Britanije

Glasnogovornica MORH-a Ana Bulić kaže da se ne može govoriti ni o kakvom debaklu. Naglašava da je odaziv zemalja koje su pozvali na sudjelovanje dobar i da će konačan popis zemalja sudionica i načina sudjelovanja - opremom, zastavom, izaslanstvom ili vojnicima - biti javno objavljen kada od svih stignu odgovori. 'Nitko nije u pozivu uvjetovao zemljama čime bi trebale sudjelovati: hoće li slati vojsku, dio vojske, tehniku, opremu ili samo zastavu', objašnjava glasnogovornica MORH-a. Većina zemalja s kojima su kontaktirali bit će prisutna na mimohodu, u kojem će sudjelovati i Amerikanci s dva generala.

Kako je riječ o delikatnoj temi, preko koje se prelamaju savezništva, geopolitika, ali i odnosi sa Srbijom, koja je preko svoga ministra vanjskih poslova Ivice Dačića poručila da će sudjelovanje u mimohodu u Zagrebu uoči proslave operacije Oluja smatrati neprijateljskim činom prema toj zemlji, oglasilo se i američko veleposlanstvo u Hrvatskoj i potvrdilo savezništvo i privrženost našoj zemlji. Međutim, vojnici neće stići.

Veleposlanik Kenneth Merten kaže da će uz njega, kao veleposlanika Sjedinjenih Država, i vojnog atašea, SAD na mimohod 4. kolovoza u Zagreb poslati i dva generala. Veleposlanik kaže da je razina sudjelovanja značajno viša od sudjelovanja Sjedinjenih Država na prethodnim obilježavanjima Dana pobjede i valja je vidjeti onakvu kakva ona uistinu jest – kao važan odraz snage prijateljstva i partnerstva između Sjedinjenih Država i Hrvatske te dugotrajne i čvrste podrške hrvatskoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

'Sudjelovanje američkih MRAP vozila, doniranih Republici Hrvatskoj, u mimohodu te istovremen uspješan završetak našeg ugovora u vrijednosti od 30 milijuna dolara s Brodogradilištem Viktor Lenac za remont broda USS Mt. Whitney dodatni su dokazi našeg snažnog i dugotrajnog partnerstva s Hrvatskom, vrijednom i bliskom saveznicom Sjedinjenih Država', poručio je veleposlanik.


U tom kontekstu razmišljaju i u MORH-i pa glasnogovornica Bulić kaže da je važna prisutnost zemalja saveznica, a u pozivima nisu definirali to da žele vojnike, nego prisutnost zemlje partnera, a i one same odlučuju u kojem će to biti obliku.

Ispada tako da je ministar Kotromanović ishitreno najavljivao američke vojnike u mimohodu. 'Ministar je govorio o postroju savezničkih, prijateljskih oružanih snaga. Postroj čine vojnici, ali i generali. Nije on mislio da će sad svi poslati vojnike', objasnila je Bulić.

Pavao Miljavac, predsjednik Generalskog zbora i nekadašnji ministar obrane, također je optimističan te ocjene koje su iznesene u medijima smatra preranim i pregrubim. Osim toga, smatra, potvrđena su dva američka generala i to nije mala stvar.

'Generali ne dolaze zato što im se baš ide na mimohod, nego zato što im je to odobrio Pentagon, odnosno politika State Departmenta', govori nam Miljavac, smatrajući da je to značajno viša razina zastupljenosti od 20 vojnika. Predsjednik Generalskog zbora kaže da je poznato to da je Srbija opasno krenula u ofenzivu protiv ovoga mimohoda jer negativno gleda na operaciju Oluja. 'To je njihovo pravo, ali takvo ponašanje za odnose u regiji nije dobro', zaključio je Miljavac.