NAPOKON ADEKVATAN PROSTOR?

MORH gradi pet skladišta za ubojita borbena sredstva

16.01.2013 u 11:12

Bionic
Reading

Pet novih skladišta za ubojita borbena sredstva (UBS), odnosno za streljivo i eksploziv, Ministarstvo obrane gradit će na samo dvije lokacije, i to na onima koje već imaju vojna skladišta

Radi se o Slunju i Doljanima u zapadnoj Slavoniji. Kako su za Glas Slavonije potvrdili iz MORH-a, skladišta su trenutačno u fazi dobivanja lokacijske dozvole za gradnju.

Treba napomenuti da je skladište u Doljanima nekadašnja JNA napravila još 1986. godine te je odmah bilo predviđeno i njegovo širenje. Oružane snage Republike Hrvatske namjerava iskoristiti baš taj projekt i napraviti moderne skladišne kapacitete za UBS.

Početna sredstva za objekte na objema lokacijama predviđena su već u ovogodišnjem proračunu Ministarstva obrane, a nakon što se projekt odradi, Hrvatska bi napokon trebala imati adekvatne skladišne prostore za opasne materijale.

MORH-ova odluka da skladišta gradi na već poznatim i korištenim lokacijama i nije preveliko iznenanđenje. Naime, odabiranje nekih drugih lokacija za te objekte vjerojatno bi izazvalo bunt lokalnog stanovništva, s obzirom na to da nitko nije sretan da mu je u blizini takav objekt. Kakve su hrvatske lokalne zajednice, vidjelo se već pri pokušaju gradnje centra za azilante, gdje je svako mjesto pod cijenu nasilnih prosvjeda odbijalo mogućnost da se baš u njegovoj blizini gradi prihvatni centar.


MORH je tako linijom manjeg optora došao do otprije korištenih lokacija. Slunj bi nakon ovog vjerojatno postao najvažniji grad u domaćoj vojnoj operativi, jer bi u neposrednoj blizini bili vojarna, skladište UBS-a te najvažniji vojni poligon u državi. I lokacija u Doljanima, gdje je trenutačno vojno skladište 'Hrvatski ždral', ima tu prednost što je relativno blizu drugih bitnih vojnih lokacija. Tako je u relativnoj blizini vojni poligon Gašinci.