FORMIRANJE PRIČUVE

Vojnim obveznicima stižu pozivi, na jesen kreću vojne vježbe

27.07.2017 u 18:20

Bionic
Reading

Vojnim obveznicima diljem Hrvatske proteklih su tjedana poslani vojni pozivi, a s obzirom ne do kraja razriješene dvojbe oko vraćanja vojnoga roka i uvođenje temeljne vojne obuke, građani se pitaju o čemu je riječ

Riječ je o samo jednoj fazi ustrojavanja šest pješačkih pukovnija pričuve Oružanih snaga Republike Hrvatske, odgovoreno je iz MORH-a Novom listu.

Za sada se pozive šalje osobama koje su takozvana razvrstana pričuva, odnosno onima koji su ili služili vojni rok, ili bili u Domovinskom ratu u borbenim jedinicama, ili završili dragovoljno vojno osposobljavanje, odnosno onima koji već imaju određenu vojnu specijalnost.

Pozive se šalje osobama do 55 godina starosti, a za potrebe šest pukovnija bit će potrebno 9.000 pričuvnih pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH). S obzirom na to da se ne može pouzdano znati jesu li svi koji su upisani u vojnu evidenciju i vojno sposobni, pozivi su poslani za ukupno 15.000 osoba što znači da će se njih 6.000 ipak 'provući' bez poziva u pričuvne pukovnije.

Na dva područja već ove godine krenut će i ozbiljniji poslovi ustrojavanja pješačkih pukovnija pa će tako u Splitu, koji pokriva 5. pukovnija, i Zagrebu s 1. pukovnijom tijekom listopada i studenog biti odrađena obuka 'ključnog osoblja i kritičnih vojno stručnih specijalnosti'.

Radi se o osposobljavanju od četiri dana, a uz to će desetodnevnu obuku proći i jedna pješačka satnija iz formacije bojne (dakle, ne samostalna). Pješačka satnija inače je formacijski red veličine malo više od 100 vojnika. Tako će u Zagrebu i Splitu početkom jeseni biti organizirana vojna vježba. Jedno od pitanja koja se nameću je i koliko će to sve koštati. Naime, iako se radi o pričuvnom sastavu, i u tom slučaju treba pripremiti odoru, oružje i svu drugu opremu plus 10 dana pripremati dodatna jela kod obuka pješačkih satnija.

Prema podacima MORH-a, za ovu godinu predviđeno je oko milijun i pol kuna iz državnog budžeta. Kako se neslužbeno saznaje, to bi trebalo biti dovoljno za obuku oko 150 ljudi, već spominjanih obveznika iz Zagreba i Splita.

Čitav posao, predviđeno je, nastavlja se i sljedećih godina, dok se ne ustroji kompletnih šest pješačkih pričuvnih pukovnija, koje bi u slučaju potrebe značile 9.000 pješaka više, no ostaje pitanje nadoknade za poslodavce koji zasigurno neće blagonaklono gledati na sve te vojne vježbe, upozorava Novi list.