stravičan potres

MORH: 230 vojnika pomaže Zagrebu, 300 u stanju spremnosti

22.03.2020 u 14:46

Bionic
Reading

Hrvatska vojska u okviru pružanja pomoći građanima Zagreba sudjeluje u preseljenju nedonoščadi i opreme iz Petrove bolnice, ispred Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" podiže tri šatora, te je angažirana na raščišćavanju ruševina u centru Zagreba, priopćio je u petak MORH.

Trenutno je angažirano 230 pripadnika HV-a, koji rade na raščišćavanju Zagreba, a 300 ih je u stanju spremnosti. Angažirani su inženjerijski strojevi i istovarivači, koji otpalu fasadu i crjepove utovaruju i odvoze iz središta grada.

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske general Tihomir Kundid izrazio je uvjerenje da će vojnici uspjeti očistiti središte grada tijekom dana.

  • +103
Potres u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

"Vojska je angažirana u Ilici, Jurišićevoj ulici, na Kaptolu i na Dolcu. Nakon toga će se disperzirati u šire središte grada i raščistiti sve ruševine", rekao je Kundid.

Također, istaknuo je da će 300 vojnika koji su u stanju pripravnosti biti angažirani u skladu sa zahtjevom Stožera civilne zaštite.

  • +15
Vojska izašla na ulice Zagreba kako bi pomogla nadležnim službama Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Priroda je nepredvidiva i na nju ne može nitko utjecati. HV ima razrađene planove za sve izvanredne situacije, u tom kontekstu ima svoje protupotresne snage koje se angažiraju kada se dogodi situacija poput ove jutros", rekao je Kundid.

Dodao je kako HV ima razrađene operativne planove i za sve ostale elementarne nepogode, pa u vrlo kratkom vremenu može angažirati veći broj vojnika, kao i opremu koja je potrebna u skladu s elementarnom nepogodom.