vojska hoda

MORH: 1. naraštaj novih vođa HV-a na hodnji od Udbine do Knina

27.10.2019 u 12:19

Bionic
Reading

Iz udbinske vojarne “Josip Jović” u nedjelju ujutro krenula je hodnja 59 pripadnika i djelatnika Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, koji će od Udbine do Knina proći kroz tri županije sveukupno 88 kilometara, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Očekivano trajanje hodnje je 32 sata, a završetak je na Kninskoj tvrđavi u ponedjeljak, 28. listopada, gdje će se održati svečanost dodjele znački i diploma novim vođama Hrvatske vojske. “Krenuli smo zajedno, uspjet ćemo zajedno - nema odustajanja”, ove riječi zapovjednik Središta za razvoj vođa “Marko Babić” pukovnik Tomislav Kasumović uputio je pripadnicima 1. naraštaja Središta za razvoj vođa “Marko Babić” na početku njihove hodnje do Knina.

Pripadnicima prvog naraštaja novih vođa Hrvatske vojske obratio se i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general-bojnik Siniša Jurković. “Ovom obukom na neki način ponovno budimo taj povijesni dio na koji smo izrazito ponosni. Stvaramo vođu koji ima karakter i sve one osobine i kvalitete koje su imale vođe u Domovinskom ratu”, rekao general Jurković.

 "Oni su i prije ove obuke bili odlični, a sada su izvrsni”, dodao je, naglasivši kako je riječ o izrazito zahtjevnoj i intenzivnoj zadaći.  “U ovoj obuci naglasak je na vođama HV-a, da ih se postavi u određene stresne situacije i da ih se nauči donositi odluke koje će sutra spašavati i živote”, kazao je general Jurković.  Kada dođu u postrojbe svoje znanje i sve što su naučili novi vođe HV-a prenijet će vojnicima, dodao je.

Od udbinske vojarne do Kninske tvrđave sveukupno 59 polaznika obuke i djelatnika Središta prijeći će 88 kilometara, odnosno tri županije – Ličko-senjsku, Zadarsku i Šibensko-kninsku kako bi, između ostalog, pokazali visoku razinu spremnosti, profesionalizma te podsjetili na sve one vrijednosti i znanja koje je Hrvatska vojska prikupila iz Domovinskog rata.

 Narednik Marijan Gregurević rekao je kako svi imaju jedan cilj – na Kninsku tvrđavu doći kao jedan, doći kao tim.

 “Jako smo ponosni što smo došli do ovog trenutka, do ove hodnje kao krune obuke i što ćemo se popeti na kninsku tvrđavu da svima, našoj Hrvatskoj pokažemo tko smo i kakvi smo. Puni smo samopouzdanja i željno iščekujemo kretanje”, rekao je narednik Gregurević.