PUSIĆ U BRUXELLESU

'Moramo primjenjivati europski uhidbeni nalog'

21.08.2013 u 19:06

Bionic
Reading

Hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić rekla je za Al Jazeeru, nakon sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova Europske unije u Bruxellesu, kako 'ne očekuje da će na sutrašnjoj sjednici hrvatske Vlade biti donesena definitivna odluka o uhidbenom nalogu'

Upitana je li hrvatska Vlada odgovorila europskoj povjernici za pravosuđe Viviane Reding na pismo koje je u Zagreb nedavno upućeno oko europskog uhidbenog naloga, ministrica Pusić je odgovorila kako će 'to biti riješeno u idućih nekoliko tjedana'.

'Hrvatska će pronaći način kako da primjenjuje i udovolji svim obvezama koje je preuzela i primjenjuje Europski uhidbeni nalog. Moje je mišljenje, ali i stav koji zastupam i koji će uz sve rasprave koje imamo i doći do izražaja, jeste da Hrvatska mora primjenjivati uhidbeni nalog, te da je to i naš interes. To je set pravila koje smo prihvatili i unutar toga prilagoditi i zakonske odredbe', rekla je Pusić za Al Jazeeru

Iz Bruxellesa je Hrvatska početkom kolovoza dobila ultimatum kojim Europska komisija traži konkretan plan za ukidanje Zakona o europskom uhidbenom nalogu i to do 23. kolovoza. Sporni je zakon Hrvatska izmijenila neposredno uoči ulaska u EU tako što je ograničila primjenu izručenja svojih državljana za djela počinjena prije 2002. godine, no Europska komisija tvrdi kako se europski uhidbeni nalog ne može ograničavati.

U međuvremenu su, u samo dva mjeseca, u Zagreb stigla dva pisma iz Europske komisije u kojima njezina potpredsjednica Viviane Reding, ujedno i povjerenica za pravosuđe, od Hrvatske traži odgovor kada i kako će riješiti problem sada ograničene primjene europskog uhidbenog naloga, te upozorava da hrvatska strana nema pravo vremenskog limitiranja primjene.

Čim su dobili pismo povjerenice Reding iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa su obećali da će Bruxelles 'odgovor dobiti na vrijeme'. Hrvatska Vlada ograničila je izručenje za zločine počinjenje prije 2002. godine, a sporni je zakon prozvan 'Lex Perković' zbog slučaja Josipa Perkovića, čije izručenje traži Njemačka zbog sumnje o umiješanosti u ubojstvo hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića iz '80-ih godina prošlog stoljeća.