PALE CIJENE DIONICA

Moody's udario na devet europskih država

14.02.2012 u 10:22

Bionic
Reading

Bonitetna agencija Moody's smanjila je sinoć kreditni rejting Španjolskoj, Italiji, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji i Malti, a najavila je i smanjenje izgleda Francuskoj, Velikoj Britaniji i Austriji, javlja britanski Guardian

Udar Moody'sa na devet europskih država pokolebao je ulagače, pa su cijene dionica na europskim burzama jutros pale.

Italiji i Malti smanjen je rejting sa A2 na A3; Portugalu sa Ba2 na Ba3; Slovačkoj i Sloveniji sa A1 na A2; najpogođenija je Španjolska, čiji se rejting strmoglavio sa A1 na A3.

Negativna kretanja osobito je potaknulo Moody'sovo smanjenje izgleda vrhunskog AAA rejtinga Britanije sa 'stabilan' na 'negativan', s obzirom na to da nije članica eurozone. To će otvoriti novu frontu napada na britanskog ministra financija Georgea Osbornea, koji svoju politiku temelji upravo na distanciranosti od eurozone.

'Moody'sovo upozorenje Britaniji nije dobro za tržište, a ulagače brine i moguće povećanje cijene zaduživanja Francuske, ako joj se smanji rejting', rekla je Andrea Williams, portfelj menadžerica u fondu Royal London Asset Management.

Prema tvrdnji Linde Yueh iz Bloomberga, samo osam zemalja sada ima stabilan AAA rejting agencija Standard&Poor, Moody's i Fitch - to su Australija, Kanada, Danska, Njemačka, Norveška, Singapur, Švedska i Švicarska.

Vrhunski rejting AAA omogućuje državama da se zadužuju po najnižim kamatnim stopama.

Moody's poručuje da je prionuo reviziji kreditnih rejtinga kako bi 'reflektirao njihovu podložnost rastućim financijskim i makroekonomskim rizicima koji proizlaze iz krize u eurozoni'.