ZA TRI STUPNJA

Moody's survao kreditni rejting Italije

05.10.2011 u 08:52

Bionic
Reading

Dva tjedna nakon što je to učinio Standard and Poor's, agencija Moody's oštro je u utorak navečer snizila kreditnu ocjenu Italiji zbog rizika financiranja njezina golemog duga, slabosti rasta i političke nesigurnosti

Većina analitičara očekivala je smanjenje ocjene za jednu razinu, no Moody's je snizio ocjenu Italiji za tri stupnja, na A2, prema dosadašnjoj Aa2, uz negativne izglede, što znači da bi rejting mogao još padati.

Vlada Silvija Berlusconija pokušala je pad rejtinga ublažiti kazavši da je bio očekivan i da vlada 'odlučno radi na ostvarenju ciljeva u javnim financijama'.

Moody's je odluku donio ponajprije zbog 'porasta rizika' u financiranju golema talijanskog duga većeg od 1.900 milijardi eura (oko 120 posto BDP-a).

Drugi su razlozi loši izgledi za rast zbog slabe produktivnosti i krutosti talijanskog tržišta rada, a zatim i loši izgledi za rast na svjetskoj razini te konačno politička i ekonomska nesigurnost Italije.

Prije dva tjedna Standard and Poor's snizio je ocjenu Italiji za jedan stupanj na A/A-1 s ranijeg A+/A-1+, zbog loših izgleda rasta i 'krhkosti' vlade. S&P je prva agencija koja je snizila rejting Italiji od početka dužničke krize.

Iako je Italija 14. rujna donijela plan stroge štednje radi uravnoteženja proračuna i smanjenja duga, ona ne uspijeva uvjeriti tržišta.

Ulagači nemaju povjerenja u Berlusconijevu vladu koja je podijeljena i oslabljena i oklijeva provesti oštre rezove. Sam Berlusconi suočen je s novim prostitucijskim skandalom i pozive da podnese ostavku sve snažnije upućuju mu i oporba i poslodavci.