rat na mrežama

Montirani video, optužbe bez dokaza... Škoro negativnom kampanjom igra na sve ili ništa, stručnjakinja objašnjava zašto i kako će to završiti

25.05.2021 u 13:58

Bionic
Reading

Kandidat Domovinskog pokreta Miroslav Škoro i kandidat platforme Možemo! Tomislav Tomašević vode žestoku bitku za gradonačelničku fotelju u Zagrebu. I dok Tomašević od početka kampanje ukazuje na nagomilane gradske probleme i nudi način njihova rješavanja, Škoro vodi negativnu, ideološki obojenu kampanju. O razlozima takve kampanje, kao i rezultatu koji bi mogla polučiti, razgovarali smo s komunikologinjom Smiljanom Leinert Novosel

Umjesto sučeljavanja ideja i načina rješavanja problema u Zagrebu, Škoro je odabrao strategiju prozivanja i prikazivanja Tomaševića i njegovih suradnika sisačima državnog i gradskog proračuna. Pritom se ne libi iskrivljavati činjenice ni pozivati na fabricirane, lažne snimke kojima se kroz blato provlače i oni u koje se najviše kune – heroji Domovinskog rata.

Tako je spočitnuo Tomaševiću da je napustio glasanje u Skupštini Grada Zagreba kada se donosila odluka da se Blago Zadro, heroj Domovinskog rata, posthumno proglasi počasnim građaninom Zagreba. U prošlotjednom sučeljavanju na N1 televiziji Škoro je ustvrdio da su to napuštanje 'svi vidjeli u javnosti'.

Tomašević je odmah opovrgnuo te tvrdnje dodavši da, kada se glasalo o toj točki, kao i o onoj prije i onoj poslije nje, uopće nije bio u dvorani, kao ni Zlatko Hasanbegović i Ana Lederer, a koji su na posljednjim izborima bili na listi Domovinskog pokreta za Skupštinu. Šireći ruke, Škoro je dodao da se 'vidi da je u trenutku glasanja rezignirano izašao van'.

Riječ je o snimci emitiranoj u emisiji 'Bujica' Velimira Bujanca na Z1 televiziji, koja se širi društvenim mrežama, a možete je vidjeti klikom na link. Tportal je od Gradske skupštine zatražio snimku glasanja o spomenutoj točki iz koje je vidljivo da je u 'Bujici' emitirana montirana snimka.

Glasanje u Skupštini o Blagi Zadri (snimka Skupštine Grada Zagreba) Izvor: tportal.hr / Autor: Skupština Grada Zagreba

Na jučerašnjoj konferenciji za medije iz Domovinskog pokreta ustvrdili su da 'Možemo! i Tomislav Tomašević očito pokušavaju sakriti od javnosti da su na čelu mreže tzv. udruga, lažnih instituta proteklih godina iz proračuna Grada Zagreba, državnog proračuna RH i stranih donacija izvukli više od 100 milijuna kuna'. Dodali su i da je 'više od 70 posto tog javnog novca isplaćeno za plaće, honorare i putne naloge vođama Možemo! te da su njime financirali vlastite interese i svoje političke agende'. Uz sve to dodali su tablicu iz koje je tek razvidno kako je raspodijeljeno 130 milijuna kuna na desetak udruga u proteklih osam godina. Iz Zelene akcije čak su mu odgovorili da je njihov iznos 'veliki ekonomist' pogrešno zbrojio.

  • +2
Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro na sučeljavanju u MSU-u Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Na RTL-ovu sučeljavanju Škoro je naveo da je bitna stvar u cijeloj priči skrivanje Tomaševićevih prihoda, kojima je financirao i sebe i svoje udruge, institute, zaklade, uključujući ovu kampanju, te da se tu radi o desecima milijuna kuna.

Zašto se Škoro odlučio za takvu kampanju, upitali smo Smiljanu Leinert Novosel, profesoricu na Fakultetu političkih znanosti.

'Škoro je u situaciji da igra na sve ili ništa i zato je odabrao strategiju kakvu je odabrao. On povremeno iznosi novi sadržaj, ali to čini skromno i rijetko. Tip komunikacije koju koristi ne može biti ni uljuđen ni fin, a kamoli pozitivan. On samo dovodi do zagađivanja javnog prostora i novih polarizacija u društvu', smatra Leinert Novosel. Dodaje da se nakon ovakvih bitaka u kampanji postavlja pitanje kako će izgledati stvari u Skupštini, u kojoj će se donositi odluke.

'Ti ljudi morat će sjediti zajedno. Komunikacija će zbog svega ovoga sada biti otežana. Na kratki rok njegova kampanja može i dati nekakav rezultat, ali dugoročno je ona štetna jer radi na razdvajanju u društvu', smatra profesorica.

Upitana koji su razlozi prevagnuli za takvu kampanju, Leinert Novosel ističe da je evidentno to da je Tomašević terenski radnik koji poznaje situaciju i gradske probleme jer se njima godinama bavi i poduprt je kvalitetnim savjetima sa strane.

'Škoro tu ispada poluinformirana, odnosno neinformirana osoba', kazala je Leinert Novosel. Na pitanje koliko kampanja bazirana na lažima može motivirati biračko tijelo obje strane kaže kako ankete pokazuju da će Tomaševićevo biračko tijelo izaći u velikom broju.

'Premda su iznenađenja uvijek moguća, ankete pokazuju da bi rezultat u konačnici mogao biti u visokom postotku na strani Tomaševića. Škorini birači izaći će da bi glasali protiv, ali mislim da njihov broj neće biti prevelik', zaključila je.