EUROPSKI SUSTAV JAMSTAVA

Monti predlaže hitne mjere protiv bijega štednje

19.05.2012 u 19:57

Bionic
Reading

Talijanski premijer Mario Monti ponio je na summit G8 tajni plan za stvaranje europskog sustava jamstava za bankovne depozite, izvijestio je u subotu talijanski dnevni list Corriere della Sera, dok se povećava tjeskoba štediša u visoko zaduženim zemljama eurozone

Prijedlog nastoji jamčiti bankovne depozite 's ciljem zaustavljanja ... odljeva sredstava iz jedne zemlje u drugu, od juga ka sjeveru', izvijestio je list, ne navodeći izvore.

O Montijevu planu se razgovaralo u petak na summitu skupine G8 koji se održava u SAD-u, dodaje se u izvješću.

Prema pisanju tog lista, plan predviđa da europske vlade zajednički financiraju jamstava za bankovne depozite kako bi se ojačalo povjerenje štediša u više ranjivih zemalja.

Mnogi štediše već su se počeli povlačiti gotovinu u Grčkoj i drugim zemljama eurozone, strahujući da bi banke mogle propasti ili da bi zemlje mogle odustati od eura i pretvoriti njihove depozite u manje vrijedne nove nacionalne valute.

Corriere della Sera navodi da je Montijev plan izrađen uz pomoć talijanske središnje banke i da ga je podržao američki predsjednik Barack Obama i Europska središnja banka (ECB). Banka Italije odbila je komentirati plan.

Zamisao o osnivanju paneuropskog fonda bila je i ranije predmet rasprave na nekoliko međunarodnih skupova.

Corriere također navodi da ECB razmatra nove 'dražbe likvidnosti', kako bi se spriječilo da banke ostanu bez sredstava u slučaju 'šoka iz Grčke', ne precizirajući u kojoj bi se formi one odvijale.