među najomiljenijim političarima

Preminuo bivši predsjednik Italije Giorgio Napolitano

22.09.2023 u 21:07

Bionic
Reading

Bivši talijanski predsjednik Giorgio Napolitano, bivši komunist koji je pomogao prevesti svoju zemlju kroz dužničku krizu 2011., preminuo je u dobi od 98 godina, priopćio je u petak ured talijanske premijerke

Ured premijerke Giorgie Meloni izrazio je sućut Napolitanovoj obitelji. Napolitano je bio predsjednik Italije u dva mandata - od 2006. do 2015., te je bio prvi šef države koji je izabran za drugi mandat 2013., kao i prvi post- komunistički predsjednik. piše Ansa.

Rođen je u Napulju 29. lipnja 1925. Bivši militant, a potom vođa reformističkog krila Talijanske komunističke partije (PCI) do uspostave Demokratske stranke ljevice (PDS) 1991., kao ministar unutarnjih poslova u vladi lijevog centra Romana Prodija 1996.-1998. dao je svoje ime prvom sveobuhvatnom imigracijskom zakonu u Italiji, takozvanom 'Turco-Napolitano', 1998.

Diplomirao pravo na Sveučilištu u Napulju 1947. Napolitano je prvi put izabran u Donji dom 1953. i nastavio je predstavljati svoju izbornu jedinicu u Napulju gotovo bez prekida do 1996.

Njegova duga politička karijera također ga je odvela u Strasbourg kao člana Europskog parlamenta od 1989. do 1992., prije nego što je izabran za predsjednika talijanskog Donjeg doma od 1992. do 1994. godine.

Njegova dominacija političkom scenom u Italiji - a posebno ključna uloga u rađanju hitne vlade koju je vodio Mario Monti usred dužničke krize 2011., donijela mu je nadimak Kralj George. To nije bilo simpatično za mnoge s desnice koji su rekli da je pomogao u osmišljavanju kraja posljednje vlade Silvija Berlusconija, navodno u dosluhu s europskim vlastima. Ali redovito je bio na vrhu anketa najpopularnijih talijanskih političara.

Godine 2005. tadašnji predsjednik Republike Carlo Azeglio Ciampi, njegov prethodnik na čelu države i jamac poslijeratnog antifašističkog ustava Italije, Napolitana je imenovao doživotnim senatorom.

  • +4
Giorgio Napolitano Izvor: EPA / Autor: CESARE ABBATE

Doživotni anglofil, Napolitano je tečno govorio engleski i predavao je na nekoliko američkih sveučilišta kasnih 1970-ih.

Tijekom svoje duge istaknutosti u PCI-u često je raskinuo s partijskom ortodoksijom i kritizirao Sovjetski Savez, posebice zbog njegove invazije na Afganistan 1980. 

Napolitano je također uspostavio blizak odnos s pokojnim papom Benediktom XVI. i bio je jedan od rijetkih ljudi koji su bili unaprijed upozoreni na Benediktovu šokantnu ostavku u veljači 2013.