svetkovina svetog josipa

Mate Uzinić u Dubrovniku proslavio 10. obljetnicu biskupskog ređenja

19.03.2021 u 20:03

Bionic
Reading

Euharistijskim slavljem koje je u petak na svetkovinu sv. Josipa u dubrovačkoj Katedrali predvodio apostolski nuncij u Hrvatskoj Giorgio Lingua, 10. obljetnicu svog biskupskog ređenja proslavio je nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije mons. Mate Uzinić

Mons. Uzinić je i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije.

Apostolski nuncij mons. Giorgio Lingua u propovijedi u dubrovačkoj Katedrali Gospe Velike, rekao je kako je iskustvo pandemije istaknulo središnju ulogu obitelji kao kućne crkve, kao i važnost povezanosti u zajednici između obitelji, koje od Crkve tvore jednu obitelj mnogih obitelji.

Pobožnost svetog Josipu vrlo je snažna i raširena u Crkvi, vjernici sv. Josipa dobro znaju, štuju i vole, dodao je.

S Bogom sve moguće

„Međutim, možda nismo uvijek svjesni duboke drame koju je Josip proživljavao. Ne znam razmišljamo li dovoljno o vremenu otkad je s velikim iznenađenjem saznao da Marija očekuje dijete, do sna u kojem mu se objavio anđeo kako bi ga umirio. Josip nam govori da se ne moramo bojati snova, pa ni onih koje sanjamo otvorenih očiju. Poželimo si takve snove, jer sanjati često znači slušati unutarnji glas koji se može usporediti sa snom, a koji nam govori da činimo dobro i da se ne zadovoljavamo malim stvarima. Sanjati velike stvari jer je s Bogom sve moguće“, istaknuo je Lingua.

Apostolski nuncij Lingua je čestitao mons. Uziniću desetu godišnjicu biskupskog ređenja, zahvalivši mu na svemu učinjenom u Dubrovačkoj biskupiji.

„Hvala na mnogim suzama koje ste otrli, mudrosti koju ste pokazali, odnosima koje ste izgradili, i to ne samo među katoličkim vjernicima, već i šire, kao pastir na odlasku, koji osjeća odgovornost da ostvari molitvu. Ili bolje rečeno Isusov san da svi budu jedno. Neka vam sv. Josip pomogne. I neka pomogne svakome od nas; mladima, odraslima, starima, da pod njegovom zaštitom trajno sanjamo o boljem svijetu“, poručio je mons. Lingua.

Nakon svete mise održan je prigodan kratak program. Zbog važećih epidemioloških mjera bio je ograničen broj osoba u katedrali te su vjernici svečanost pratili na internetskom kanalu Dubrovačke biskupije te u izravnom prijenosu na lokalnoj televiziji.

Mons. Mate Uzinić (Omiš 1967.) za dubrovačkog biskupa je bio zaređen i ustoličen 19. ožujka 2011. u dubrovačkoj katedrali. Papa Franjo ga je 4. studenog 2020. godine imenovao nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije.