SUĐENJE U AFERI INA - MOL

MOL može raditi štetu INA-i kako bi sebi ostvario profit

20.04.2012 u 09:10

Bionic
Reading

U nastavku suđenja Ivi Sanderu u aferi Ina - MOL u kojoj se bivšeg premijera tereti da je od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura da bi toj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini danas je na klupu za svjedoke Županijskog suda u sjeo član Nadzornog odbora Damir Vanđelić

13:30 Suđenje završeno i nastavlja se idući četvrtak na Općinskom kaznenom sudu, zbog zauzetosti dvorane na Županijskom, svjedočenjem Davora Šterna.

13:28
Sanaderova obrana dala prigovor na svjedokov iskaz smatrajući da je njegov iskaz tendenciozan, kondradiktoran i manipulirajući. 'Ovaj svjedok de facto iznosi tvrdnje da je MOL kupio Inu kako bi je svojim upravljanjem uništio. Na ovaj način iskazivanja svrha je postignuta, ne samo na sudu nego i u javnosti. Želio se stvoriti dojam da se Ina pokušava uništiti od strane MOL-a", zaključio je Prodanović

13:05
Sanadera je zanimalo stanje na regionalnom tržišta na kojem INA-in udjel od 2003. godine pada. 'Zašto se to dogodilo, ako je RH imala veća upravljačka prava?, pitao je Sanader

'Tržišni udjeli padali su oko pet posto godišnje, a 2009. i 2010. padali su sedam posto. Ne mogu vam konkretno odgovoriti, ne znam zašto udjeli padaju od 2003. godine', odgovorio mu je Vanđelić.

12:55
Vanđelić je rekao da kada je tek došao u NO Ine kako mu je bilo teško razumjeti da nema strateškog plana. Danas takav plan postoji jer su ga prihvatili u studenom 2011.

12:45
Na pitanje je li MOL doprinio dobrom poslovanju Ine u prošloj godini, Vanđelić je odgovorio da je za to najzaslužnija Sirija. Pojasnio je kako je bilo dobrih upravljačkih poteza, ali oni nisu pretežno utjecali na poslovanje.

12:40
Upitan je li u interesu vlasnika da firma posluje pozitivno Vanđelić odgovara 'da' na što Prodanović dodaje da s obzirom na njegov iskaz ispada da MOL sabotira poslovanje.

'Malo prije ste postavili dobro pitanje. MOL je kao društvo u Mađarskoj suvlasnik Ine. Pokušava maksimizirati dobit za svoju grupu. Teoretski, mogao bi raditi određene stvari u društvima gdje ima manje udjele kako bi svoju dobit maksimalizirao. Može donositi odluke koje su na štetu Ine kako bi ostvario dobit za sebe', kazao je Vanđelić.

Rekli ste da može raditi na štetu Ine, pa vas pitam radi li to MOL ili ne, upitao je Prodanović.

'Na temelju samo dobiti, koja je planirana bila veća, teško je procijeniti je li naš partner u Ini donosio odluke koje bi bile štetne za Inu. Ne mogu vam to reći, to mora biti predmet dubljeg vještačenja nego što je moja procjena

12:30
Na pitanje odvjetnika Čede Prodanovića je li uobičajeno da jednastrana ima veća upravljačka prava ako ima više dionica, Vanđelićodgovara da to po njegovom iskustvu nije tako, ukoliko nema više od 50posto dionica.

'Meni je logično da onaj tko ima više vlasništva ima pravo na većeupravljanje', mišljenja je Prodanović na što mu Vanđelić odgovara da su'vlasništvo i upravljanje dvije različite kategorije' Također je idodao da vlasnik većinskog dioničarskog paketa ne može preuzetikompletno upravljanje ako nema više od 50 posto udjela u firmi.

12:21 Vanđelić kaže da se zbog ovakvog sustava upravljanja ne ostvaruju zacrtani ciljevi, odnosno povećanje tržišnog udjela. Na upit je li osigurana energetska neovisnost navodi da se ona određuje prema zalihama ugljikovodika koje su se u 2011 u odnosu na 2010. godinu smanjile za osam posto.

12:15
Suđenje nastavljeno ispitivanjem svjedoka od strane obrane

10:54 Određena pauza do 12:15 sati

10:45
Na pitanje mora li dioničar koji ima veći paket dionica imati i veća upravljačka prava, Vanđelić kaže da to po zakonu nije nužno.

10:40 Vanđelić navodi da je zbog gubljenja tržišnog udjela INA izgubila tisuće radnih mjesta

10:38
Poslovanje INA-e u 2011.godini bilo je izvanredno. Ostvareno je 1,8 milijarde kuna dobiti dok su prihodi bili 33 milijarde kuna. Za to je zaslužno nalazište u Siriji koje je startala s proizvodnjom plina i tečajne razlike. Sirija je projekt koji je postojao prije nego je MOL postao partner i zalihe nafte i plina potvrđene su tamo prije MOL-a.


10:30
Navodi da je strateški partner bio dužan investirati u modernizaciju crpki te da je ne investiranjem u rafinerije INA gubila novac i na uvozu goriva. Sve to je, kaže, dovelo do gubljenja tržišnog udjela. Tako je INA od 2003. godine naovamo izgubila u regiji s 32 posto pala na 20 posto tržišnog udjela. Pad je pojačan 2009. i 2010. Te dvije godine u regiji je izgubljeno više od 14 posto tržišnog udjela. Na pitanje tko je preuzeo te udjele Vanđelić navodi da je to konkurencija i INA-ini strateški partner MOL koji u Sloveniji drži Tuš, u BiH Energopetrol, u Hrvatskoj Tifon.

10:28 Vanđelić navodi da je NO jlani imao trinaest sjednica, a ove godine dvije te da su neke trajale i po deset sati. 'Mi smo kao članovi davali mišljenja i stavove. Predložili smo Mađarima da se osnuje Odjel za strateško planiranje, koji je bio potreban za neke projekte koji traju od 10 do 15 godina, ali su taj prijedlog odbili, prisjeća se Vanđelić.

10:20
Tužiteljstvo je pitalo Vanđelića znaju li članovi NO Ine kako Ina nabavlja naftu i po kojoj cijeni.

Nabavlja se preko društva MOL Trade. Mi smo u više navrata tražili detalje, ali smo uvijek dobivali generalne informacije. Zadnji put smo razgovarali prije dva tjedna i obećali su nam da ćemo to dobiti na slijedećoj sjednici NO. I hrvatski članovi Uprave su tražili uvid u ugovor i dobili su odgovor kako mogu dobiti uvid, ali ugovor ne smiju iznositi iz ureda izvršnih direktora', rekao je Vanđelić

10:13
'Tri člana Uprave koje je imenovala Vlada RH imaju ugovore s Inom, a trojica Mađara nemaju ugovre s Inom već su oni još uvijek izvršni direktori u MOL-u', rekao je Vanđelić.

10:10
Vanđelić je, poput njegovih prethodnika na klupi za svjedoke, članova Uprave INA-e Davora Mayera i Ivana Krešića, potvrdio da Uprava donosi određene odluke, ali da u slučaju da kod glasanja i rezultata 3:3 (tri člana MOL-a i tri INA-e) u slučaju preglasavanja presudan glas ima predsjednik Uprave koji je iz MOL-a.

10:08
'LODO kao takav ne omogućava članovima Uprave da na pravi način upravljaju društvom', kazao je Vanđelić. Potvrdio je da su hrvatski članovi Uprave tražili izmjenu LODO-a, ali su bili preglasani na sjednici Uprave.

'Nakon intervencije i niza pravnih mišljenja LODO i ostali akti doživjeli su usklađivanje sa zakonima RH' ,pojasnio je svjedok.

10:05
Na pitanje tužiteljstva je li mu poznat dokument LODO, Vanđelić odgovara da je to interni akt Ine. U LODO-u, tvrdi, stoji da svaka odluka mora proći proces konzultacija na razini izvršnih direktora ili menadžmenta u MOL-u. Navodi i da se tražila izmjena LODO-a jer onemogućava članovima uprave upravljati kompanijom

10:00
Odbor izvršnih direktor, prema njegovim riječima, uveden je nakon izmjena ugovora, a naveo je i da članovi Uprave ne mogu biti na sjednicama Odbora izvršnih direktora. Zbog toga je, kaže, u ožujku prošle godine zbog toga izbio i incident.

'Mi kao članovi NO dobivamo sve novinske izvještaje i dobivamo isječke o Ini i iz medija smo saznali da je članovima Uprave zabranjeno prisustvovanje na sjednicama Odbora izvršnih direktoraa zbog čega sam se pismom obratio svim članovima Uprave i šefu Uprave'naveo je Vanđelić
187646,188936,188483,1875739:56 Svjedok navodi da upravljačka prava ne omogućuju da predstavnici RH utječu na ostvarenje zacrtanih ciljeva također tvrdi da Uprava Ine ne upravlja operativno društvom već to čini Odbor izvršnih direktora.

9:53
Vanđelić kaže da je NO imao intenzivne kontakte s Vladom, kako bi informirao članove ministarstva. Tvrdi da su u Ministarstvu gospodarstva bili svjesni nepovoljnosti u dioničarskom ugovoru.

9:49
Vanđelić kaže da je NO radio opsežnu analizu ugovora, krenuli su od ciljeva koji su bili povećanje udjela na tržištu, energetska neovisnost i sinergija sa strateškim partnerom MOL-om. 'Dva cilja; povećanje tržišta i energetska neovisnost nisu ispunjeni', kazao je Vanđelić

9:45
Vanđelić navodi da su hrvatski članovi NO-a bili smo u stalnom kontakte oko izmjenjenog dioničarskog ugovora jer je nepovoljan za RH.

9:43
NO INA –e broji devet članova RH -a jednog daju radnici, tri člana Vlada RH, a ostalo MOL. Svjedok navodi da su dva načina odlučivanja; jedan je običnom većinom a drugi kada se odlučuje o zadržanim pitanjima kada treba 7 glasova članova NO-a da bi odluka bila važeća

9:40
Vanđelić kaže da je član NO INA-e postao listopadu 2010. godine kada me imenovala Vlada RH, završio Strojarski fakultet u Zagrebu, 20 godina radnog iskustva, bio član pet NO-a, objavljivao stručne i znanstvene članake i smatra da ima određena znanja iz energetike-

9:30 Suđenje počelo

9:28
U društvu svojih odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanović bivši premijer Sanader stigao je na još jedno ročište u nadi da će u konačnici dokazati nevinost.