ZELENA LISTA OPTUŽUJE

'MOL je najodgovorniji za požar u sisačkoj rafineriji'

20.06.2011 u 19:53

Bionic
Reading

'Najnoviji požar u rafineriji Sisak je još jednom skrenuo pozornost javnosti na stalno kršenje sigurnosnih i ekoloških standarda od strane Ine', upozorila je Zelena lista, izravno okrivljujući mađarski MOL da je 'najodgovorniji za požar u sisačkoj rafineriji'

Zelena lista priopćila je kako 'već godinama postoji svojevrsni razgovor između 'ludih i gluhih' u kojem, s jedne strane, Ina uvjerava sve o tome kako ulaže ogromna sredstva u modernizaciju i ekološku zaštitu, dok, s druge strane, mnoštvo bolesnih stanovnika svjedoči suprotno od informacije da je sisački zrak treće kategorije'. 'Ina tvrdi da je dosada samo u Sisku uložila 118 milijuna eura. Po pitanju sigurnosti i smanjenog ekološkog zagađenja efekti tih ulaganja se baš ne primjećuju. Posljednjih godina sve su učestalije glasine da suvlasnici iz Mađarske nemaju interes da održavaju i grade hrvatske rafinerije, jer doma imaju previše takvih kapaciteta. Stoga MOL smatramo najodgovornijim za požar u sisačkoj rafineriji', ukazuju iz Zelene liste u priopćenju koje potpisuje supredsjednica Vlasta Toth.

Podsjećaju i kako požar nije prvi na postrojenju na kojem se dogodio danas, ali i u drugim pogonima, u posljednjih nekoliko godina, no svakako je najveći nakon Domovinskog rata. Zeleni tvrde kako 'bolja situacija nije ni u riječkoj rafineriji'. 'Brojne ispade sistema i kvarove u rafineriji, koji godinama teško onečišćuju zrak Siska i narušavaju zdravlje njegovim stanovnicima, nema smisla nabrajati. Dovoljno sama za sebe govori činjenica što Sisak ima vrlo brojnu Udrugu oboljelih od karcinoma', podsjeća Zelena lista.

Posebno zanimanje Zelena lista pokazala je za nalaze inspekcije o mogućem zagađenju, navodeći kako je 'Ina već u svom prvom priopćenju odlučno izjavila da ekološkog zagađenja nema'. 'To što se masni crni dim dizao 200 m u visinu i bio vidljiv sve do Zagreba, Ina ne smatra zagađenjem. Zanima nas i hoće li u slučaju ustanovljenog zagađenja Ina biti kaženjena s većom kaznom od 150.000 kuna koliko je dobila lani sudskom presudom za uzastopno trovanje građana Siska u 2008', navode u Zelenoj listi te izražavaju nadu da će 'dokazani zagađivač Ina konačno platiti pravu cijenu svog djelovanja'.