KAKO ĆE GREDELJ BRANITI HDZ?

'Moja strategija obrane jest otvoriti oči hrvatskom narodu'

11.11.2011 u 12:57

Bionic
Reading

Nakon što su s Uskokovim istražiteljima razgovarali oko 45 minuta, HDZ-ov zastupnik Damir Sesvečan izjavio je kako je ispitivanje prošlo korektno te je riječ prepustio odvjetniku Vladimiru Gredelju. On je otkrio svoju strategiju obrane vladajuće partije, koju se istražuje zbog crnih fondova: 'Moja strategija je otvoriti oči hrvatskom narodu'

Damir Sesvečan nije htio odgovoriti na pitanje zašto baš on zastupa HDZ te je teret medijske znatiželje prevalio na odvjetnika Vladimira Gredelja

'Ja sam odvjetnik HDZ-a. Razočarat ćemo sve novinare koji su očekivali predstavnike i odvjetnike zločinačke organizacije. Njih ovdje nema. Ja sam branitelj HDZ-a, dakle stranke koja je stvorila hrvatsku državu, izvukla ju iz blata i dovela na vrata Europe. Što se tiče drugih stvari koja su se događala iza zatvorenih vrata USKOK-a, vi znate da je to tajna', kazao je Vladimir Gredelj.

Što se tiče samog postupka, istaknuo je kako odgovorno tvrdi ovo nije suđenje stranci: 'Pa čak ni HDZ-u. Ovo je suđenje jednom načinu vođenja političke stranke od 2003. do 2. srpnja 2009.', kazao je Gredelj.

Rekao je kako nema sumnje da bi HDZ mogao imati bilo kakve veze s eventualnim počinjenjem kaznenog djela pojedinaca protiv kojih se vode postupci.

'Držim da nisam jedini u Hrvatskoj koji vidi da HDZ od toga samo trpi štetu, kako materijalnu tako i moralnu', naglasio je.

Imao je potrebu obrazložiti i, kako je rekao, veoma važnu temu, koja se tiče teze 'da su svi sve znali'. Prema Gredeljevom mišljenju radi se o tezi 'onih koji žele pod svaku cijenu uvući u ovo blato gospođu Jadranku Kosor, predsjednicu HDZ-a'.

'Žele je diskreditirati i na taj se način obračunati sa strankom koju vodi, iako se radi o jedinoj osobi s kojom Hrvatska ima šanse za bolju budućnost', hvalio je Gredelj Kosoricu.

Na kraju je otkrio i da je njegova strategija obrane HDZ-a pred pravnim institucijama RH – 'otvoriti oči hrvatskom narodu'.

U jutarnjim satima iskaz tužiteljima je dala Nevenka Jurak, vlasnica tvrtke Fimi media preko koje se navodno izvlačio novac iz državnih poduzeća i ministarstava te dijelom slijevao u HDZ-ov crni fond. Nakon ispitivanja njezin je branitelj Ivo Farčić kazao da su dali iskaz u odnosu na proširenje istrage u slučaju Fimi media te da je njegova branjenica iscrpno odgovarala na pitanja USKOK-a i branitelja. Rekao je i da nije ponudila nikakve nove dokaze te da su činjenice u ovom slučaju uglavnom već ranije utvrđene.

Naime, HDZ je, uz 19 fizičkih osoba, u slučaju Fimi medija osumnjičena kao pravna osoba. Uskok sumnja da se dio novca izvučen iz ministarstava i državnih tvrtki slio u HDZ-ovu crnu blagajnu iz koje su se financirale izborne kampanje i troškovi nekih stranačkih dužnosnika.

Pod istragom su zbog toga od ranije bile odgovorne osobe HDZ-a, bivši predsjednik Ivo Sanader, rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, a posljednjim je proširenjem istraga obuhvatila i bivšeg glavnog tajnika Ivana Jarnjaka te bivšeg glasnogovornika Ratka Mačeka.

Jarnjak i Maček zbog toga su u srijedu satima ispitivani u USKOK-u, a HDZ-u je blokirana imovina, kako bi se država mogla namiriti u slučaju da im se pravomoćnom presudom dokaže krivnja.

Mediji su objavili da se HDZ sumnjiči da je korupcijskim aferama oštetio državu za najmanje 30 milijuna kuna.