TVORNICA NA RUBU PROPASTI

Moja mama radi u Varteksu, pogledajte kako joj je

07.06.2013 u 07:28

Bionic
Reading

Nedaće koje su snašle domaću tekstilnu industriju, točnije Varteks i njegove zaposlenike, našle su se u nesvakidašnjem dokumentarnom filmu koji je snimila Anamaria Lonjak, 16-godišnja varaždinska učenica

'Majka radi u Varteksovom pogonu u Bednji. Plaće su male i kasne, a radnici su se bojali da će sve propasti i da će svi dobiti otkaz. Nju je to toliko mučilo da je, kada bi došla doma, znala reći da odem u svoju sobu kako je ne bih opterećivala još i sa svojim problemima', veli Anamaria Lonjak, buduća medijska tehničarka i učenica III. g razreda Elektrostrojarske škole u Varaždinu.

Budući da je i sama osjetila težinu situacije u kojoj su se našli radnici Varteksa, učinilo joj se da bi mogla snimiti dokumentarac o tome. Stoga se obratila mentoru Ratku Jakopcu koji njezinom razredu predaje predmet medijske tehnologije.

'Na tom predmetu bavimo se raznim medijskim tehnologijama, a između ostalih i izradom filmova. Tako sam joj tijekom proljetnih praznika dao školsku kameru i ostalu potrebnu opremu. Sve je dogovorila i snimila potpuno sama, a na temelju uputa koje sam joj dao. Nažalost, kameru nismo uspjeli dobiti tijekom cijelih praznika, pa nije uspjela snimiti sve što smo htjeli, ali mi se čini da i ovaj kratki film dobro oslikava zbivanja u Varteksu s točke gledišta njegovih djelatnika', kaže Jakopec.


Uz redovnu nastavu, kako dodaje, varaždinska Elektrostrojarska škola pruža mogućnost nadarenijim učenicima da u slobodno vrijeme rade razne medijske projekte.

'Među njima je i Anamaria koja je vrlo nadarena i jaka autorska ličnost i ovo joj nije prvi projekt. Između ostalog, snimala je i maturalnu večer naših učenika, tako da tu uslugu nisu morali platiti, nego je mogu besplatno skinuti s interneta', navodi Jakopec dodajući da su time htjeli pomoći roditeljima koji su izloženi velikim troškovima.

Snimanje filmova nije, međutim, jedino čime se bave u okviru predmeta medijske tehnologije.

'Bavimo se i 3D tehnologijama, a moji učenici iz 4. g razreda, Vedran Gložinić i Tomislav Bukal, osvojili su prvo mjesto na petom Državnom natjecanju učenika iz Obrazovnog sektora grafička tehnologija i audiovizualno oblikovanje koje je ove godine održano u Čakovcu', ponosno zaključuje Jakopec.

Film o Varteksu