RAZVIJANJE CJEPIVA

Moguće ciljano izlaganje dobrovoljaca koronavirusu: 'Utrkujemo se s vremenom'

28.05.2020 u 21:55

Bionic
Reading

Izvršni direktor AstraZenece, koja razvija cjepivo protiv koronavirusa na sveučilištu Oxford, rekao je u četvrtak da je prerano da ciljano izlože sudionike pokusa patogenu, no to bi moglo postati opcija ako pokusi naiđu na prepreke.

Britanska farmaceutska tvrtka prošli je tjedan započela 2. i 3. fazu razvoja cjepiva te za testiranja traži oko 10.000 odraslih i djece u Britaniji.

Određeni broj sudionika morat će se zaraziti tijekom svoga svakodnevnog života kako bi iščitavanje podataka tijekom trajanja studije u narednih nekoliko mjeseci bilo pouzdano.

O takozvanim testiranjima na ljudima znanstvenici su razgovarali kao o alternativnoj opciji, a dio toga procesa je da se volonteri koji će primiti cjepivo namjerno zaraze.

"Utrkujemo se s vremenom. Vidimo da u Europi bolest već opada", rekao je izvršni direktor tvrtke Pascal Soriot na online brifingu za medije. "Vrlo brzo će razina bolesti biti niska i postat će teško, tako da moramo raditi vrlo brzo."

"Ako zaraza padne na nisku razinu, možda će se morati razmatrati ciljane zaraze. No smatramo da je sada prerano za to", dodao je.

Tvrtke i instituti za istraživanja trenutno rade na više od 100 cjepiva, od kojih se oko 10 testira na ljudima, kako bi se spriječila respiratorna bolest za koju trenutno nema lijeka i koja je ubila oko 350 tisuća ljudi.

  • +5
Koronavirus u svijetu Izvor: EPA / Autor: ARIS OIKONOMOU

Soriot je rekao da je jedan tim s Oxforda, koji je u u travnju počeo s ranim testiranjem ljudi na cjepivo kako bi utvrdio sigurnost i imunološke odgovore, već počeo dijeliti svoje početne rezultate.

"Trebali bismo vrlo skoro vidjeti rezultate", rekao je Soriot.

Sveučilište Oxford reklo je da bi opsegom šira ispitivanja mogla trajati između dva i šest mjeseci, ovisno o tome koliko se još sudionika zarazi virusom tijekom javnozdravstvenih pokušaja da se uguši širenje zaraze.