MILORAD DODIK

'Mogli smo svi zajedno ući kao Jugoslavija'

30.06.2013 u 19:46

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da mu, kao nekome koji se sjeća jedne divne zemlje koja se zvala Jugoslavija, obavezno dolazi misao i pitanje 'što nam je ovo sve trebalo kada smo mogli kao takva zajednička zemlja ući u EU?'

'Tamo smo mogli biti već godinama i desetljećima, ali sudbina i povijest su neumitni, imamo to što imamo', rekao je Dodik za njemačku državnu ARD TV, a prenosi pressonline. Govoreći o europskom putu bivših jugoslavenskih republika, Dodik je ocijenio da je 'dobro što je Hrvatska članica EU, što su Crna Gora i Makedonija ranije već dobile datume za početak pregovora, a sada je i Srbija dobila neke uvjetne datume'.

Što se europske perspektive BiH tiče, Dodik kaže da to ne podrazumijeva promjenu njenog unutarnjeg uređenja, ali je pitanje što će biti s Europom. On smatra da Europa očigledno nije ono što je bila prije pet godina te da ima mnogo dilema i izazova koji ljudima nisu jasni, ali da je uloga političara u BiH da otvaraju suradnju s Europom. Što se tiče BiH, predsjednik Srpske je naglasio da je ona recidiv u svakom smislu te riječi te da je nastala ili je održana na način na koji se bivša Jugoslavija raspala.

'To znači da narodi koji su živjeli u bivšoj Jugoslaviji nisu mogli u svijet, a u BiH iste te narode koji nisu mogli živjeti u velikoj Jugoslaviji natjerali su da žive zajedno. To zajedništvo ni danas ne funkcionira, bez obzira na lijepe želje da svi budemo zajedno i da imamo zajednički život', istaknuo je Dodik.

On je dodao da nije sporno zajedništvo, ali je sporan način na koji se u tom zajedništvu upravlja resursima, te majorizacija i preglasavanje, a tendencije prema tome su veoma vidljive. Unutar BiH, prema njegovim riječima, nema konsenzusa o njenom postojanju i 'nikada nije zajednički dogovoreno da tri naroda – Bošnjaci, Srbi i Hrvati - ostaju da žive u BiH'. 'Oni su ovdje natjerani živjeti zajedno, to nije bila njihova odluka i zato nije ni čudo što BiH danas ima ogromne problem', zaključio je.

Dodik smatra da se na prostoru BiH događa 'nezavršena povijest'. 'Događa se nasilje kojim smo mi Srbi utjerani u BiH, a ne želimo biti u njoj, ili oni koji žele, žele imati sve i dominirati drugima', dodao je.