traži konsenzus

Plenković traži konsenzus o 'lex Agrokoru', Rusi predlažu izmjene Stečajnog zakona

31.03.2017 u 11:54

Bionic
Reading

Zakon o sistemski važnim tvrtkama, kolokvijalno 'lex Agrokor', unatoč navodnom pritisku ruskih bankara, bit će donesen na današnjoj sjednici Vlade - ali izmijenjen. Suprotno prvim najavama, zakon bi se trebao odnositi na tvrtke koje zapošljavaju minimalno 5.000 radnika i imaju milijardu eura duga

U Saboru su nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a premijer Andrej Plenković i potpredsjednica Vlade Martina Dalić predstavili nacrt Zakona o sistemski važnim tvrtkama i zastupnicima Mosta.

Kako doznajemo, zakon bi se primjenjivao na tvrtke koje imaju najmanje pet tisuća zaposlenika i milijardu eura duga. Podsjetimo, prvi je plan bio taj da se zakon odnosi samo na tvrtke s osam ili više tisuća radnika. Također, zakon bi se odnosio samo na tvrtke koje koncern ima unutar Hrvatske.

Naši sugovornici iz vladajuće koalicije nisu željeli komentirati navodne pritiske ruskih bankara na Vladu kako bi odustala od donošenja takozvanog 'lex Agrokora'.

Vladajući se u donošenju 'lex Agrokora' nadaju i podršci iz oporbenih redova, a 'kako bi pojasnio poziciju Vlade' u ranim poslijepodnevnim satima premijer je u Banske dvore pozvao i oporbu. Na poziv premijera, u Vladu su otišli SDP-ovi Arsen Bauk, Peđa Grbin i Siniša Hajdaš Dončić, HNS-ov Ivan Vrdoljak te Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku.

Oporba se suzdržava od komentara, Vlada im nije prezentirala cjeloviti zakon

Interes je Živog zida u slučaju Agrokor zaštita izvora vode koje kontrolira Jamnica, zaštita poljoprivrednih površina koje kontrolira Belje, te zaštita kooperanata i desetina tisuća radnika, kazao je nakon sastanka u Vladi Ivan Vilibor Sinčić.

Poručio je da će njegova stranka podržati svaku mjeru koja ide u tom smjeru, a stajalište o prijedlogu zakona o sistemskim tvrtkama zauzet će kada ga dobiju i prouče.

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku potvrdio je da ih je premijer samo šturo izvijestio o zakonskom prijedlogu i pritom nije od njih tražio apriornu podršku. Ni Lovrinović nije želio zasad komentirati zakon dok ga ne prouči.

Kazao je da je Agrokor osim prebrzog širenja i investiranja u problem doveo i monetarno-kreditni sustav Hrvatske.

'Da se Mercedes zaduživao uz deset posto kamata deset godina, i on bi kleknuo na koljena.  Nakon ovoga doći u problem i sama država. Imamo veliki problem u Hrvatskoj, a naša stranka se zalaže za promjene uzroka tog modela deformiranog mehanizma, koji dovodi u probleme sva poduzeća, kompanije, pa tako i Agrokor. Rizična je situacija. Kao stranka želimo repozicionirati bankarsko-kreditni, odnosno monetarni sustav', rekao je Lovrinović.

Vrdoljak: Nemojte da se vraćamo u komunizam

Zakon će još proučiti i u HNS-u ali njihov predsjednik Ivan Vrdoljak već je najavio amandmane. 'Ključna je stvar da cijeli sustav mora biti održiv i da se svi dionici moraju naći u procesu stabilizacije i restrukturiranja, a to su i dobavljači, i partneri i vjerovnici. Po informacijama koje sada dobivamo, a to je dogovor dobavljača i vjerovnika, ovaj zakon neće trebati aktivirati, ako se oni dogovore, onda zakon neće trebati', rekao je Vrdoljak pred Vladom.

No, dodao je Vrdoljak, dobro je da postoji neki draft kojim se može reagirati u slučaju da se dogovor ne postigne. 'Šteta što se nije dogovorilo prije 20 dana, prije blokada i pada dionica', rekao je Vrdoljak.

'Ja sam kao liberal i želim uvijek poštivati prava privatnog vlasništva. Ako su se oni između vjerovnici s dobavljačima i upravom dogovorili, zašto bi se vlada miješala', rekao je Vrdoljak.

'Neću dozvoliti da građani plaćaju tuđe dugove. Ako ćemo to dozvoliti, onda ćemo pustiti da se nacionalizira', rekao je.

Na pitanje treba li država u slučaju dogovora vjerovnika, dobavljača i uprave stajati sastrane ili se ipak uključiti, jer se radi o važnoj tvrtki poput Agrokora, Vrdoljak je kazao: 'Država mora pratiti da je sve zakonito, mora čuvati zaposlenost i proizvodnju, i imati prijedlog zakona koji će se aktivirati u pojedinim trenucima. Nemojte tražiti da se vraćamo u komunizam i da u nekim trnucima plaćamo tuđe dugove', rekao je Vrdoljak.

Komentirao je i kaznenu prijavu Bože Petrova protiv Agrokora. 'Deguntanti populizam pred lokalne izbore u vrlo ozbiljnom trenutku', rekao je Vrdoljak.

Oporbi rečeno da Rusi traže izmjene Stečajnog zakona

Nakon sastanka predstavnika oporbenih klubova zastupnika sa premijerom Andrejom Plenkovićem i potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić, SDP-ov Peđa Grbin rekao je kako su im Plenković i Dalić predstavili sukus zakona i Vladine namjere, ali kako zakon ne može komentirati sve dok vlada ne objaci kompletan tekst zakona.

Grbin je rekao kako Plenković od oporbenih zastupnika nije tražio potporu za izglasavanje zakona, nego 'razumijevanje'.

'Mogu reći kako je zakon, po onome što nam je prezentirano, radikalno ublažen od prvih najava', rekao je Grbin. Dodao je kako se zakon neće moći aktivirati ukoliko dužnik, to jest Agrokor ne pristane na takvu opciju. Da li će SDP tražiti ocjenu ustavnosti zakona znat će se, rekao je, tek nakon što pročitaju kompletan tekst zakona

Kako doznajemo, oporba na sastanku nije vidjela cjeloviti zakon, već samo natuknice. U Vladi su oporbi pojasnili kako se zakon donosi zbog 'ugroze nacionalnih interesa'.

Na sastanku je, doznajemo, spomenuto i kako su ruski kreditori predložili vladi izmjenu Stečajnog zakona umjesto donošenja tzv. Lex Agrokora.

Jednako tako spomenuto je i da je država blokirala Agrokor zbog poreznog duga.

Plenković je oporbu na sastanku izvijestio kako je o donošenju zakona na Malti razgovarao i s predsjednikom Europske komisije Jean Claude Junckerom.

U oporbi zasad nisu željeli u detalje komentirati zakon dok ga ne vide u cjelosti. Kako doznajemo, rasprava o zakonu trebala bi se održati u srijedu na redovitom zasjedanju Sabora, odnosno zasada neće biti izvanredne sjednice tijekom vikenda.