bivalentno cjepivo

Velika Britanija prva odobrila cjepivo protiv covida za izvornu i omikron varijantu

15.08.2022 u 15:16

Bionic
Reading

Velika Britanija prva je odobrila cjepivo protiv covida-19 koje cilja i na njegovu izvornu i na omikron varijantu

Britansko regulatorno tijelo za lijekove (MHRA) odobrilo je takozvano bivalentno cjepivo koje je osmislila američka farmaceutska tvrtka Moderna u svrhu docjepljivanja odraslih osoba. Odluka agencije temelji se na rezultatima kliničkih ispitivanja koji su pokazali da je 'booster' izazvao 'snažan imuni odgovor' i protiv omikrona BA.1 i protiv izvornog virusa koji se pojavio 2020., stoji u objavi.

Agencija ističe da je znanstvenom analizom utvrđeno da cjepivo stvara dobar imuni odgovor protiv trenutačno dominantnih varijanti omikrona BA.4 i BA.5. U objavi MHRA-e stoji da nova formulacija cjepiva ne izaziva ozbiljnije nuspojave.

Dok postojeća cjepiva protiv covida-19 i dalje pružaju dobru zaštitu kada su posrijedi hospitalizacija i smrtni ishod, učinkovitost cjepiva je oslabjela kako se virus razvijao. 'Prva generacija cjepiva protiv covida-19 koja se koriste u Ujedinjenom Kraljevstvu i dalje pružaju veliku zaštitu od bolesti i spašavaju živote', rekla je izvršna direktorica MHRA-e June Raine. 'Novo dvovalentno cjepivo nudi nam izoštrenije oruđe koje pridonosi zaštiti od ove bolesti, dok se virus nastavlja razvijati'.

  • +5
Cijepljenje protiv covida-19 Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dužnosnici Europske agencije za lijekove (EMA) očekuju da će cjepiva prilagođena varijantama covida biti odobrena u Europskoj uniji do rujna. Kazali su da će agencija ove jeseni razmotriti odobravanje cjepiva koje cilja stariju varijantu omikrona BA.1, s obzirom na to da su cjepiva koja specifično ciljaju novije podvarijante omikrona tek prošla dio kliničkih istraživanja. Istodobno je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) objavila kako će zatražiti da se u sva nova cjepiva koja se koriste u Americi uključe i ona protiv omikron podvarijanti BA.4 i BA.5.

Osim Moderne, partneri Pfizer-Inc i BioNTech testiraju verzije svojega cjepiva na bazi glasničke RNK, modificiranog za borbu protiv omikronskih varijanti, a u međuvremenu tvrtka Sanofi i partner GSK rade na cjepivu na bazi proteina koje cilja na podvarijantu betu, koja je dominirala neko vrijeme prošle godine.