PUSIĆ U RIGI

'Model baltičke suradnje prenijeti na jadransku regiju'

14.09.2012 u 15:28

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak se u Rigi sastala s latvijskim kolegom Edgarsom Rinkevcsom s kojim je razgovarala o stanju u regiji i mogućnostima da se model baltičke suradnje prenese na jadransku regiju

Pusić je kolegu Rikevicsa detaljno upoznala sa stanjem u regiji na njegov zahtjev.

'Važno je da regija jugoistočne Europe ima europsku perspektivu, pri čemu mi radimo na prijenosu svojih iskustava i znanja kroz centre izvrsnosti', kazala je ministrica Pusić.

Dvoje ministara je razgovaralo i o mogućnostima kako iskustva baltičke makroregije iskoristiti u suradnji u regiji jugoistočne Europe. Latvijci smatraju da zemlje sličnih povijesnih putova i veličine trebaju djelovati zajedno kako bi ostvarili svoje interese, posebno unutar EU-a.

Ministrica je također zahvalila ministru Rinkevcsu na sudjelovanju na ovogodišnjem Croatia summitu u Dubrovniku. Rinkevcs je naglasio da mu je iznimno drago što će od iduće godine biti 28 članica, a ne više 27 + 1. Dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, a Latvija je već ranije ratificirala pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je na konferenciji Riga 2012 gdje će sudjelovati na panelu Hoće li ekonomsko restrukturiranje vratiti Zapad natrag u igru zajedno s kolegom Rinkevcsom i francuskim ministrom za Europske poslove Brnardom Cazeneuveom.