UPOZORENJE MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE

Mljekari, pridržavajte se uputa o prehrani stoke!

01.03.2013 u 16:10

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede apeliralo je na poljoprivrednike da se pridržavaju uputa o ishrani mliječne stoke te se konzultiraju s predstavnicima državnih institucija koji koordinirano rade na terenu, kao i stručnjacima iz industrije mlijeka. Zamijetili su, naime, kako se pojedinci ne pridržavaju uputa o ishrani stoke, zbog čega im se razina aflatoksina nije smanjila u mlijeku ili se vratila

Pojedini poljoprivrednici, naime, nisu poslušali upute iz Ministarstva poljoprivrede, pa su, nakon prvotnih pomaka u suzbijanju razine aflatoksina u mlijeku, nastavili koristiti vlastitu stočnu hranu koju imaju na zalihama. To je prouzročilo povratak aflatoksina u mlijeko, odnosno pojavu da se njegova razina nije smanjila.

'Obzirom da se radi o zajedničkoj akciji svih u lancu proizvodnje, također apeliramo na sve sudionike da ne dovode u sumnju analize mlijeka i stočne hrane koje rade kako industrija mlijeka, tako i Veterinarska inspekcija te Hrvatska poljoprivredna agencija', stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Potvrđeno je i kako je nastavljena provedba Akcijskog plana za rješavanje problema mliječnog sektora, pa je nastavljeno prikupljanje mlijeka s farmi te ga se odvozi u bioplinska postrojenja.


Zaključno s jučerašnjim danom prikupljeno je 139.713 litara mlijeka, isporučeno je 377.971 kilograma zamjenske stočne hrane, a Veterinarska inspekcija je uzela 344 uzorka stočne hrane na 172 farme. Istovremeno su djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) obišli 266 poljoprivrednih gospodarstava i uzeli 532 uzorka stočne hrane, te su djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe (PSS) obišli 256 poljoprivrednih gospodarstava.

Mljekari su pozvani da se o Akcijskom planu informiraju u uredima PSS-a i HPA-e. Mogu to učiniti i putem letaka na stranicama Ministarstva poljoprivrede i PSS-a.