HUP-OVA ŽELJA

Mljekari, prekinite prosvjede i potpišite Sporazum

24.02.2012 u 15:58

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravila je jučer postignut sporazum dijela mljekara s prerađivačima mlijeka i pozvala ostale proizvođače da prekinu s prosvjedima i pridruže se tom sporazumu

Direktor HUP-a Davor Majetić istaknuo je kako HUP u svojem članstvu ima i zastupa i proizvođače i otkupljivače mlijeka.
'Podržavamo i branimo zakonsko pravo svakoga da demonstrira i prosvjeduje, no isto tako podržavamo i branimo ustavno pravo svakoga na rad te stoga oštro osuđujemo blokiranje prometnica i tvornica, čime se stvara velika šteta gospodarstvu. Otkupna cijena mlijeka je tržišna kategorija i moraju je dogovarati proizvođači i otkupljivači. Očito je da modeli koji su prije funkcionirali nisu bili previše tržišni i nisu pretpostavljali da će se tržišne okolnosti promijeniti, kazao je Majetić.

Šef HUP-a smatra da za novonastalu situaciju odgovornost snosi i bivša Vlada jer je 'izostala pravovremena priprema proizvođača na nove okolnosti poslovanja i rada'.

Milka Kosanović iz HUP-ove Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede je istaknula kako HUP stalno ističe nužnost tržišnog poslovanja u poljoprivredi te da konkurentnost cijelog poljoprivrednog sektora u Hrvatskoj nosi svega nekoliko kompanija.

U HUP-u smatraju da je danas jasno kako sve potpore nisu upotrijebljene namjenski te kako je nužna puno stroža kontrola potpora.
Branko Bobetić, direktor Croatiastočara drži da će potpisani sporazum omogućiti nesmetan otkup svih ponuđenih količina mlijeka te kako se stvaraju pretpostavke da neće biti, barem u ovom vremenu, novih povećanja cijena mliječnih proizvoda.