pokazalo istraživanje

Mladima u Splitu najveći su problemi posao i stan, nisu zadovoljni ni s nizom drugih stvari...

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 26.01.2022 17:15
  • Objavljeno 26.01.2022 u 17:15
Mladež u Splitu

Mladež u Splitu

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

​U Splitu su u srijedu predstavljeni rezultati istraživanja u kojem je sudjelovalo 1370 ispitanika o potrebama mladih ​u tom gradu i koje je potvrdilo da najviše problema stvara posao i stambeno pitanje. ​Istraživanje je provedeno među mladima u dobi od 15 do 30 godina koji borave, školuju se ili rade u Splitu radi izrade Gradskog programa za mlade grada Splita od 2022. do 2025. godine​.

Od 1370 ispitanika ​bilo je 62,20 posto osoba ženskog spola. ​ Među mladima vlada veliko nezadovoljstvo rješavanjem egzistencijalnih pitanja, ​kao što je stambeno pitanje i posao, a nisu zadovoljni ni dostupnošću informacija​.

Maša Cek​ ​iz Udruge Delta rekla je da su mladi u tom istraživanju upozorili i na potrebu većeg broja poslova za mlade koji su u sustavu školovanja, potpore mladima za stjecanje prvog radnog iskustva te izravnog susreta s poslodavcima​.

Kao mjesto za život mladi su Split ocijenili trojkom. Pri razmatranju potpore u rješavanju stambenog pitanja mladi najkorisnijim smatraju one oblike koji će im u konačnici osigurati vlasništvo nad nekretninom.

Ispitanici koji stanuju u Splitu uglavnom su zadovoljni infrastrukturnom opremljenošću i dostupnošću nužnih sadržaja, a ispod prosjeka su ocijenili zelene površine i dostupnost kulturnih sadržaja.

Istraživanje je pokazalo da se mladi Splitom uglavnom kreću pješice i osobnim automobilom, a manje javnim prijevozom i sustavom javnih bicikala​, rekla je Cek.​

​Također je pokazalo da su ​mladi zadovoljni ponudom sportskih i rekreacijskih aktivnosti, a najmanje onom kulturnih aktivnosti. ​I​staknuli ​su ​potrebu za raznolikom i većom ponudom opcija za provođenje slobodnog vremena te nižim cijenama posebice, sportskih i neformalnih edukacija.

Predsjednik udruge Info zona Goran Biličić ​rekao je kako mladi ne vide Split kao grad koji ih potiče na sudjelovanje u društvu te nemaju osjećaj da njihov volonterski rad cijeni šira javnost. Još manje njih smatra da ih se potiče na angažman u zajednici, a uglavnom misle da im nije omogućeno sudjelovanje u donošenju važnih odluka.

​V​ećina je u istraživanju navela neodgovorno ponašanje u prometu, vršnjačko nasilje, uništavanje javnih dobara, klađenje te korupciju.

Edukacija i informiranje te usvajanje zdravih navika glavni su načini povećanja sigurnosti mladih Splićana.

Kad je riječ o utjecaju pandemije covida-19 na njih, mladi Splićani ističu negativne promjene u simptomima depresije i anksioznosti, ali su svoje kapacitete za nošenje s promjenama ocijenili iznadprosječno​, rekao je Goran Biličić iz​ Info zone.

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević je rekao da je to najveće istraživanje ikad provedeno u Splitu o potrebama mlade generacije.​ Dodao je da je istraživanje provedeno u pandemiji i da je jedna od pozitivnih stvari​ ​zbližavanje obitelji i bolji odnosi među njima.

Pozivam mlade da se još više uključe u dijalog s Gradom, a mi ćemo se pobrinuti i nastojati riješiti njihove probleme​. ​Idući korak u realizaciji i izradi Gradskog programa za mlade je osnivanje radne skupine koja će izraditi i dati na javno savjetovanje nacrt novog gradskog programa​, najavio je Ivošević​.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!