DRAMATIČNA AKCIJA

Mladiću koji je prevezen helikopterom spašen život

15.08.2010 u 19:46

Bionic
Reading

Nakon što je u dramatičnoj akciji helikopterom Hrvatske vojske prevezen u Split, a potom Vladinim zrakoplovom u Zagreb, 16-godišnjem Jozi Čuljku iz Širokog Brijega u bolnici Rebro spašen je život

Mladić je, naime, u subotu ujutro doživio epileptični napad zbog puknuća krvne žile u glavi. Prema riječima intervencijskog radiologa dr. Gorana Pavliše, mladić je poslije zahvata stabilno i vjeruje da će se dobro opraviti.

U toj nesreći Jozo je imao sreću što su se u jednom trenutku najkompetentniji ljudi koji se bave tom vrstom liječenja našli na pravom mjestu. Naime, u Mostaru se u blizini bolnice na kavi s prijateljem zatekao najbolji hrvatski intervencijski radiolog doc. dr. Marko Radoš, koji je tamo boravio na odmoru. U Hercegovini se takvi komplicirani zahvati ne rade, jedina Jozina šansa bio je KBC Zagreb.

Dr. Radoš pozvan je u bolnicu da kolegama pomogne u dijagnozi. U zagrebačkoj klinici bio je dežuran upravo dr. Goran Pavliša, koji uz dr. Radoša i dr. Davida Ozretića jedini radi zatvaranje arterije kod puknuća aneurizme novim metodama.

Helikopter Hrvatske vojske u večernjim je satima sletio na stadion u Mostaru prekinuvši nogometnu utakmicu. Iako je Jozu trebao prevesti sve do Zagreba, zbog lošeg vremena mladić je u Splitu prebačen u zrakoplov hrvatske vlade. Već u 22 sata bio je na Rebru gdje ga je čekao liječnički tim. Zahvat je bio gotov nešto poslije 23 sata, piše Jutarnji list.