REAKCIJE S DRUGE STRANE DUNAVA

'Mladićevo uhićenje je kao oslobođenje Srbije'

26.05.2011 u 18:19

Bionic
Reading

Srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine ocijenilo je u četvrtak da je uhićenjem haaškog optuženika Ratka Mladića zadovoljena pravda, dok mediji prenose ocjene stručnjaka da bi Mladićevo uhićenje moglo ubrzati srbijanski put ka članstvu u Europskoj uniji, a politički dužnosnici većinom pozitivno reagiraju na vijest o uhićenju

'Uhićenjem Ratka Mladića zadovoljena je pravda. Žrtve i njihove obitelji dugo su čekale ovaj trenutak. Srbija je ispunila svoju moralnu obvezu prema žrtvama i njihovim obiteljima", navodi se u priopćenju tužiteljstva.

Dodaje se kako je Srbija pokazala privrženost vrijednostima koje dijele Europa i cijeli svijet. "Ponosni smo što u ovom trenutku vraćamo teret prošlosti tamo gdje mu je mjesto, u mračne devedesete. Budući naraštaji u ovoj zemlji napokon su dobili svoju šansu", navodi se u priopćenju.

Predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković izjavio je kako je uhićenjem Mladića Srbija uklonila najveću prepreku u procesu europskih integracija, te da je to dokaz da su sve nadležne institucije ozbiljno radile svoj posao.

Srbija je, po Cvetkovićevim riječima, jasno pokazala da je privržena pravdi i poštovanju vladavine prava. "Zauzimamo se za personalizaciju svih zločina i za izvođenje pred lice pravde svih osumnjičenih za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije", kazao je Cvetković.

Mladićevo uhićenje pozdravili su i predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović te potpredsjednik vlade zadužen za europske integracije Božidar Đelić, dok je izvršna ravnateljica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kazala kako od Mladićeva uhićenja nema važnijeg političkog, povijesnog i pravnog događaja.

"Činilo nam se da je uhićenje Radovana Karadžića važno, što i jest, ali s Mladićem je drukčije, jer se uvijek podrazumjevalo da on uživa simpatije velikoga broja ljudi", izjavila je Kandić

Predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković Mladićevo uhićenje ocijenio je kao oslobođenje Srbije, ustvrdivši kako se time širom otvaraju vrata europskoj i demokratskoj budućnosti srbijanske države i naroda te se istodobno zatvaraju vrata političkom usponu retrogradnih snaga.

Predsjednik oporbene Liberalno demokratske stranke Čedomir Jovanović ocijenio je kako je Mladićevim uhićenjem završeno desetogodišnje mučenje i agonija te da je srbijanski predsjednik Boris Tadić završio ono što je u nemogućim uvjetima započela vlada Zorana Đinđića. "Čestitam predsjedniku Srbije što je taj posao nastavio uhićenjem Radovana Karadžića 2008. godine i završio današnjim uhićenjem Ratka Mladića", kazao je Jovanović.

Čelnik vodeće oporbene Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić kazao je pak kako je iznenađen Mladićevim uhićenjem i da glede toga ima mnogo pitanja koja treba postaviti, kao i da ovo nije trenutak ni za kakve stranačke reakcije, već za reakciju naroda i države.

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke, čiji se čelnik Vojislav Šešelj nalazi u pritvoru Haaškog suda, Dragan Todorović uhićenje Mladića ocijenio je kao jedan od najtežih trenutaka u povijesti Srbije, najavivši kako će predložiti organiziranje prosvjeda protiv uhićenja Mladića na kojima bi građani mirno pokazali svoje neslaganje s uhićenjem.

Kako javljaju mediji, odvjetnik Mladićeve obitelji Miloš Šaljić kazao je kako je Mladićeva obitelj u šoku, te da do vijesti o njegovu uhićenju nisu imali nikakve spoznaje o tome.